ILIJAŠSPORTVIJESTI

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić obišao radove na Sportskoj dvorani Ilijaš

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, Sanja Zagorac – Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica, te direktor JU“Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš” Nermin Hodžić danas su obišli radove koji su počeli na Sportskoj dvorani Ilijaš.

Radovi se realizuju u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), a finansijska sredstva obezbjedio je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Općina Ilijaš i Vlada Kantona Sarajevo.

Realizacija ovog projekta povećanja energetske efikasnosti Sportske dvorane Ilijaš od velikog je značaja za lokalnu zajednicu, cilj jeste da se izvrši sanacija cijele sportske dvorane, od ulaza do krova, kao i njeno cjelokupno utopljavanje.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazić kazao je da će nakon završetka radova svi sportski klubovi imati bolje uslove za svoj trenažni i takmičarski ciklus.

Zadovoljstvo mi je što smo danas u prilici da obiđemo radove na utopljavanju Sportske dvorane Ilijaš, koja je vrlo značajna za trenažne i takmičarske programe naših sportskih klubova. Dvorana je sagrađena 2005. godine  sa jako lošim termičkim karakteristikama, bez termičke fasade, sa vrlo malo izolacije na krovu i pored jako visokih troškova za grijanje mjesečnih, nikada nismo imali toplotni komfor u ovom objektu. Općina Ilijaš je investirala u izradu detaljnog energijskog audita koji je dao tačne preporuke šta je to potrebno uraditi, između ostalog zamijeniti stolariju, uraditi toplotnu izolaciju debljine 10 cm, zamijeniti krov sa krovnim panelom 22 cm. Zadovoljstvo mi je što smo tokom prethodnih godina uspjeli da uradimo i glavni projekat za izvođenje tih radova i u ovoj godini obezbijedili sredstva da radovi na utopljavanju počnu“ poručio je načelnik Fazlić.

Sanja Zagorac – Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica, poručila je da rok za izvođenje radova je 75 dana.

„Prva faza obuhvata zamjenu fasadne stolarije i ugradnju toplinske fasade i vrijednost radova je 475.000 KM. Nakon provedenog  otvorenog postupka Javne nabavke odabran je izvođač Vizija d.o.o. Visoko. Stručni nadzor nad izvođenjem radova vrši firma Radis d.o.o iz Istočnog Sarajeva sa kojom Općina Ilijaš ima ugovorni odnos za pružanje te vrste usluge. Projekat utopljavanja dvorane sa tri četvrtine se finansira iz općinskog budžeta, a putem apliciranja na Javni poziv  Fonda zaštite okoliša  BiH u prošloj godini obezbijeđena su sredstva od 100.000 KM. Očekujemo da ovih dana počnu radovi i na zamjeni krovnog pokrova. Implementator tog projekta je ogranizacija UNDP u BiH, a sredstva su obezbijedili Općina Ilijaš u vrijednosti od 100.000 KM, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo također 100.000 KM i 47.000 KM obezbijedila je organizacija UNDP kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj -GED projekat“. Očekujemo da do kraja mjeseca novembra imamo sasvim jedan novi izgled Sportske dvorane Ilijaš – utopljen, efikasan objekat, gdje će naši korisnici, naši sportisti imati daleko bolje uslove“ istakla je Zagorac- Jozić.

Direktor JU “Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš” Nermin Hodžić istakao je da će se ovom rekonstrukcijom bar dijelom riješiti problemi koji postoje još od otvaranja dvorane.

„Sretni smo što Općina Ilijaš i ovim projektom pokazuje opredijeljenost da našim sugrađanima omogući adekvatnu dostupnost sportskih sadržaja. Nadamo se da će sa njegovom realizacijom korištenje sportske dvorane biti znatno komfornije. Koristim priliku da korisnike sportske dvorane, posebno naše sportske klubove i udruženja zamolim za strpljenje. Vjerujemo da će se projekat realizirati u predviđenom roku, a na zadovoljstvo svih nas“ kazao je Hodžić.

Sanacijom i utopljavanjem objekta trajno će se riješiti problem neadekvatne zagrijanosti objekta, što će rezultirati poboljšanje kvaliteta usluga u oblasti sporta i kulture, a zatim i smanjenje računa za utrošenu energiju čiji troškovi su enormno visoki.

 

 

Povezane objave

Back to top button