Pozitivne priče iz Vareša sve su češće, a posljednjom se najavljuju višemilionske investicije arapskih biznismena koji će graditi hotele, adrenalin parkove i biciklističke staze  i naravno nezaobilazna tema Rudnik zlata u Varešu.  Mnogobrojni portali pišu kako će Vareš u neko dogledno vrijeme biti najbolje mjesto za življenje. Ove teme bile su povod za gostovanje općinskog načelnika Zdravka Maroševića na talasima Radio Ilijaša.

Na samom početku smo se dotakli prošlog mandata, odnosno šta je sve urađeno u proteklom periodu.

Puno je toga urađeno u proteklom periodu, jer sam zatekao vrlo nezavidno stanje. Ono što moram pomenuti da je Radnički dom stavljen u funkciju, urađeni mnogi infrastrukturni projekti, pospiješen je ruralni razvoj, mnoge mjesne zajednice su dobile  uličnu rasvjetu, aktiviran je nevladin sektor kao i mnogobrojna  udruženja žena, poboljšana je plastenička proizvodnja, otvorene dvije punionice  vode, realiziran je projekat smještaja u stanove za raseljena lica. Također, urađeno je mnogo projekata iz oblasti obrazovanja, sporta i kulture. Ovo su samo neki nabrojani projekti, naravno ima ih još mnogo“, kazao je Marošević.

Vareš danas ima tri puta manje stanovnika nego prije rata. Preživio je ogroman ekonomski pad, ali mogli bismo reći da se nazire svjetlo na kraju tunela. Adriatic Metals  je kompanija koja već tri godine istražuje rude u okolini Vareša.  Pitali smo načelnika u kojoj je fazi ovaj projekat.

Radi se o rudniku cinka, barita i olova koji se nalazi na lokalitetu Veovača. Istraživanja su počela prije nekoliko godina i ove godine su dobili dozvolu za eksploataciju. Investitor Adriatic Metals pristupio  je realizaciji pripremnih radova, projektne dokumentacije i to će  obilježiti i dodatna ulaganja u infrastrukturu u ove dvije godine.  Po najavama menadžmenta ove kompanije 2023. godine bi trebao početi kompletan transport. Projekat je vrijedan oko 180 miliona, trebalo bi zaživjeti preko 300 radnih mjesta, što  znači da će od njega koristi imati Vareš, ZE DO kanton kao i Federacija“, napominje Marošević.

Australac Paul Cronin, direktor kompanije Adriatic Metals  je kazao da je  potpuno uvjeren u to da će ovaj projekt ekonomski transformirati Vareš. Vareš će imati veoma prosperitetnu budućnost. Bit će to jedno od najboljih mjesta za život u Bosni,   kazao je Cronin za jedan portal.

Priča o rudarstvu u Varešu uskoro bi mogla promijeniti identitet ove općine te osigurati bolji standard i kvalitet življenja za sve stanovnike, ali i radnike kojih će sigurno biti i iz drugih bh. gradova u Varešu.

Po nekim najavama Kompanija Seven Plus bi početkom 2021. godine u Varešu trebalo da započne geološka istraživanja s ciljem pronalaska hroma.

 

Bitan projekat za općinu Vareš  je izgradnja i razvoj apartmanskog naselja  Ravne. Riječ je o lokalitetu na jugoistočnom dijelu općine Vareš između naselja Ravne i naselja Kamenica-Crna Rijeka  koje pripada općini Ilijaš.

Ovdje se radi o dva projekta, jednog saudijskog i drugog kuvajtskog investitora.  Na ovom rejonu će se  graditi hoteli, adrenalin parkovi i biciklističke staze. Adrenalin park kuvajtskog investitora je dobio potrebne dozvole, tako da već na proljeće mogli puštati u funkciju jedan dio“, kaže Marošević.

Ponovno je akulalizirana  prodaja odmarališta „Doli“.  Raspisan je Javni oglas za prodaju odmarališta  putem javnog nadmetanja.

Radi se o mjestu koje je nekada bilo poznato kao turistički potencijal općine i koje su rado obilazili turisti i planinari i uživali u raskošnoj ljepoti Planine Zvijezde.

Međutim, načelnik Marošević naglašava  da objekat sa pripadajućim zemljištem “Doli” nikad nije bilo odmaralište, već je bila radnička nastamba.

Dodaje da je na zahtjev Općine Vareš objekat vraćen u vlasništvo Općine, koja  ga je svojim aktima pretvorila u turističko-ugostiteljski potencijal i ponudila na prodaju ili iznajmljivanje pod zakup s obzirom na to da se općina ne bavi ugostiteljstvom.

Inače, Turističko odmaralište Doli smješteno je na planini Zvijezda u selu Ravne kod Vareša na nadmorskoj visini 1.080 metara. Mjesto je od Sarajeva udaljeno oko 45 kilometara, a obiluje mirom i tišinom i idealno je za sve one koji žele odmor od užurbanog života.

Na kraju razgovora načelnik Općine Vareš je zaželio svim građanima dobro zdravlje i što skoriji izlazak iz epidemije Corona virusa.

 

 

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.