BIHILIJAŠVIJESTI

Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, Strategija prema mladima i Plan upisa u srednje škole

Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi utvrđen je na sjednici Vlade Kantona Sarajevo te upućen u skupštinsku proceduru sa prijedlogom da javna rasprava o ovom izuzetno važnom zakonu traje 90 dana.

Prema riječima ministra pravde i uprave KS Marija Nenadića, radi se o jednom od najvažnijih zakona, čije se donošenje i stupanje na snagu očekuje godinama.

„Ovaj zakon je rezultat posljednjeg dvogodišnjeg rada Ministarstva pravde i uprave i svih drugih resornih ministarstava, odnosno Vlade KS, ali i predstavnika Grada, općina u KS na uređenju pitanja lokalne samouprave“, kazao je ministar Nenadić.

Kako je naveo, ovaj problem se “vuče” više od 20 godina stvaranjem jednog kontrolisanog haosa u KS nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma kada je sve krenulo, u smislu usklađivanja propisa donošenjem ustavnih i zakonskih rješenja poprilično u krivom pravcu, a što je rezultiralo sa 17 presuda Ustavnog suda FBiH o povredi prava lokalnih zajednica na lokalnu samoupravu od strane Kantona.

„U toku ovog mandata Vlada KS je pristupila pripremi odgovarajućih procesa i provođenju ove reforme. Danas smo napravili jednu značajnu fazu u toj reformi, a to je donošenje ovog nacrta zakona. Zaključili smo i svjesni smo kako je jedan mandat za popravljanje ovog kontrolisanog haosa zaista prekratak. Krajem jula prošle godine usvojili smo osam amandmana na Ustav KS koji su nam bili osnova da krenemo u dalje reformske procese“, istakao je ministar Nenadić.

Dodao je i kako se trenutno odvija faza u kojoj je napravljena vizija kroz ovaj nacrt kojim se predviđaju i daju određena rješenja vezana za uređenje pitanja lokalne samouprave.

„Radi se o prenosu čitavog niza nadležnosti i odgovornosti sa KS na jedinice lokalne samouprave, a ono što je najvažnije jesu očekivane zajedničke nadležnosti od strane Grada, općina u njegovom sastavu i van njega na pitanjima vodosnabdjevanja, odvoda i prerade otpadnih voda, održavanja javne čistoće, snabdijevanja prirodnim gasom, daljinskog grijanja, organiziranja i unapređenja gradskog javnog prijevoza“, pojasnio je ministar Nenadić.

Ovaj zakon tretira pitanja blizu 10.000 uposlenih u KS, između ostalih i zaposlenih u 40 ustanova predškolskog obrazovanja i 70 ustanova osnovnog obrazovanja, ali i budžet od preko 170 miliona KM koji treba da se u fazi prenosa nadležnosti prenese sa KS na Grad i općine. Tretira i čitav niz pitanja iz oblasti komunalne privrede, osnovnog i predškolskog obrazovanja.

„Veoma ohrabreni ulazimo u ovu jednu od faza procesa, jer već godinu i pol dana intenzivno razgovaramo na terenu sa svima kojih se on tiče. Međutim, ovo pitanje je izuzetno složeno. Ono što sigurno kao Vlada nećemo dozvoliti i predložiti Skupštini je stvaranje nekakvog haosa po predmetnom pitanju“, zaključio je ministar Nenadić i dodao kako žele da ovo pitanje naprosto organizirano, zakonski i na Ustavu utemeljen način transferiraju u skladu sa odlukama Ustavnog suda.

Naglasio je kako je ova Vlada pod pritiskom presuda Ustavnog suda utoliko jer su odgovorna Vlada, svjesna da je neizvršenje ovih odluka krivično djelo, i u tom smislu žele da predstave zakonodavnoj vlasti i javnosti ovu ideju oko tranfera nadležnosti koja će sigurno trajati izvjesno vrijeme u KS.

Vlada KS je na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog Strategije prema mladima u KS, kao i Plan upisa učenika u srednje škole.

Kako je istakao ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, Nacrt Strategije prema mladima KS je usvojen jednoglasno u martu ove godine, a prethodilo mu je sačinjavanje analize stanja problema mladih u KS.

„Vođena je javna rasprava, ona je sublimirana i danas je rezultirala ovim prijedlogom strategije koji je jednoglasno usvojen na sjednici Vlade KS, a očekujemo njeno uvrštavanje kao tačke dnevnog reda na narednom skupštinskom zasjedanju planiranom za 25. juni“, rekao je ministar Kazazović.

Objasnio je i kako Plan upisa u srednje škole u KS predviđa i ove godine on-line upis, sa 24 učenika u jednom razredu, kako je to dogovoreno sa sindikatima.

„Na ovaj način onemogućavamo bilo kakve manipulacije kod upisa učenika, jer se sublimira opšti uspjeh učenika, kao i uspjeh na eksternoj maturi. Uspjeli smo ispoštovati zahtjeve svih gimnazija i srednjih stručnih škola u KS“, naglasio je ministar Kazazović, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

Povezane objave

Back to top button