VIJESTI

Najava 7. Dječijeg sajma u Sarajevu pod sloganom “Trči, vježbaj, budi jak”

U Dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu, 19. i 20. novembra održati će se najveći festival za djecu i porodicu u Bosni i Hercegovini, sedmi po redu Dječiji sajam koji u fokus stavlja važnost kretanja, fizičke aktivnosti i sporta cijele porodice, naročito djece od najranije dobi.

Nakon dvije godine pauze, uzrokovane pandemijom, Dječiji sajam najavljuje novo druženje s mališanima u Skenderiji. Svjesni promjena koje su se dogodile u predhodnom periodu, a koje su ograničila kretanja djece i porodice, odlučili smo fokus ovogodišnjeg sajma usmjeriti na važnost fizičke aktivnosti i bavljenja sportom djece od najranije dobi. Za vrijeme održavanja sajma djeci će biti dostupan veliki sportski poligon, gdje će moći testirati svoje sportske vještine, uz nadzor trenera. Sport ne utiče samo na fizičke i zdravstvene aspekte razvoja, već putem njega širimo poruke prijateljstva, jednakosti i fair play-a“ – poručuje direktorica Dječijeg sajma Maja Graholski.

„Trči, vježbaj, budi jak“, slogan je pod kojim će se održati najveći događaj za malu raju u Bosni i Hercegovini, a u čijem festivalskom programu nastupi više od 1200 djece uzrasta do 12 godina.

Prvi put, Dječiji sajam dobio je svoju himnu, za koju je tekst i muziku napisao Đorđe Jovančić, a izvela su je djeca, polaznici Basics škole, Muzičkog ateljea u BiH. Himna koja poziva na druženje uz pjesmu i ples, i poručuje da su djeca prava raja, a Dječiji sajam mjesto iz snova, najavljuju organizatori.

U festivalskom dijelu programa i ove godine, mališani će plesom, recitacijom, igrokazom nastaviti  pričati dječije priče o odrastanju, jačati samopouzdanje i kreativnost kroz stvaralaštvo, te učiti o nenasilnom ponašanju, važnosti sporta i tolerancije od najranije dobi. Na sajmu mališani imaju priliku družiti se s dječijim super junacima, takmičiti i osvajati lijepe poklone, te zabavljati uz mnoge besplatne zabavne sadržaje i radionice, koje pripremaju izlagači, prijatelji i partneri sajma: dm, Becutan, Dukat, Mlinar, Violeta, Twistshake i mnogi drugi.

Sajam se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta KS, te uz podršku Grada Sarajeva, Općine Centar, Ministarstva unutrašnjih poslova KS, Profesionalne vatrogasne brigade KS, Javne ustanove Djeca Sarajeva, Zavoda za transfuziologiju i mnogih drugih.

Ulaz na sajam je besplatan.

 

Povezane objave

Back to top button