Najava izgradnje vodopskrbnog sistema Vrutak

Održan je sastanak sa predstavnicima MZ Gajevi u kabinetu načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića. Tema sastanka bio je projekat izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak koji ubrzo treba početi sa realizacijom.

Sastanku su, osim načelnika Fazlića,  prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Mahir Dević, te pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović i pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić koji vode realizaciju projekta.

Načelnik je prisutne informisao da je projekat u fazi završetka tenderske procedure, odnosno sklapanja ugovora sa izvođačem radova, te da je kroz kantonalni Budžet obezbijeđeno milion maraka, a da je za ovu fazu projekta potrebno još dodatnih 700.000 KM.

Projekat je dizajniran 2008. godine, izrađena je prva idejna i izvedbena dokumentacija, a potom je uslijedilo nekoliko faza revizije i dogradnje projekta. Cilj ovog razvojenog projekta je da obezbijedi vodu cijeloj mjesnoj zajednici Gajevi, dijelovima mjesne zajednice Dragoradi i kompletnom platou Nišičke visoravni. Kapacitet izvorišta je oko 30 litara sekundnih, a projekat je predvidio mogućnost zahvatanja do 20 litara sekundnih. To znači da se na godišnjem nivou može distribuirati 630.000 kubika vode potencijalnim korisnicima. Elementarni uslovi za razvoj bilo kojeg područja su saobraćajna infrastruktura, električna energija i voda. Mnogo toga je već riješeno, ali je pitanje vodosnadbijavanje ostalo problem, a sa ovim projektom biće riješeni osnovni uslovi za dalji razvoj. Stvorit će se uslovi za igradnju novih privatnih stambenih objekata, ali i otvaranje firmi i gazdinstava. Pribavljene su sve saglasnosti i riješeni imovinski odnosi u nultoj zoni samog izvorišta tako da realizacija projekta može početi. Opredijelili smo se za ovaj koncept jer omogućava snadbijevanje gotovo svih naselja na tom području, omogućava bolju mogućnost dalje distribucije vode i puno pojeftinjuje investiciju, te same troškove eksploatacije vode. Dočekali smo da se pitanje vodosnadbijevanja građana cijelog tog područja dugoročno riješi”, rekao je Fazlić.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Mahir Dević je naglasio značaj pokretanja ovog velikog razvojnog projekta koji je godinama najavljivan, te da su aktivnosti lokalne politike i administracije dovele do početka realizacije. Jedan broj prisutnih predstavnika MZ Gajevi izrazili su bojazan da ovakvo projektno rješnje neće omogućiti da se riješi pitanje snadbijevanja vodom jednog broja naselja u okviru MZ Gajevi.

Na kraju su predstavnici Općine potvrdili da u potpunosti stoje iza ovakovg projekta i pozvali predstavnike MZ Gajevi da u zajedničkom partnerskom odnosu realizuju ovaj projekat na dobrobit građana tog područja.

Izvor: Općina  Ilijaš

Prethodni članakKnjiga sedmice: Posljednje zbogom kraljici
Naredni članakPočeo Memorijalni turnir “Rašid Buća”