BZK„Preporod“ Ilijaš svjedoči i kontinuirano radi na kulturno-povijesnom naslijeđu. Kroz mnogobrojne aktivnosti baštini sve bitne sadržaje, događaje i procese unutar bosanske i bošnjačke kulture. O aktivnostima BZK „Preporod“ Ilijaš, govorio Adem Alić predsjednik Udruženja.

„Prije svega, čestitao bih svim muslimanima širom svijeta Novu hidžretsku godinu, da im bude berićetna i da ako Bog da popravimo ovo naše stanje. BZK „Preporod“ Ilijaš imala je niz projekata u proteklom periodu od kojih ćemo izdvojiti one povodom Dana nezavisnosti BiH i Dana općine Ilijaš a to je konkurs likovnih i literarnih radova. Mnogobrojni su nastupi iza nas, kako u BiH tako i van granica naše države. Ramazanske aktivnosti su bili poseban projekat kada je u pitanju hor „Preporod“. Nastupali smo u mnogim gradovima, u Turskoj,  a posebno bih istakao Ramazanske noći u Ilijašu. Hor „Preporod“ ima najviše aktivnosti u našem Udruženju. Povodom Nove Hidžretske godine, večeras nastupamo u Zenici. Sinoć smo imali nastup u našoj Gradskoj džamiji u Ilijašu. U Austriju idemo 21.10.2017. godine gdje obilježavamo godišnjicu Džemata u Lincu“, kazao je Alić.

BZK „Preporod“ Ilijaš daje veliki doprinos i u dijaspori kada je u pitanju čuvanje bošnjačke tradicije.

„Možemo kazati da smo  jedni  od najboljih ambasadora naše općine kada je dijaspora u pitanju. U oktobru ćemo obilježeti Mjesec knjige u želji da skrenemo pažnju na knjigu i njen značaj kako u obrazovanju tako i u svakodnevnom životu čovjeka. Sa Institutom za jezike organizovat ćemo tribinu koja će se održati 04.10.2017. godine u sali Općine Ilijaš. Gosti, predavači, su: prof. Hadžem Hajdarević, tema: Iskustvo knjige u tradiciji Bošnjaka; prof. Haris Ćatović, tema: Tragovima starine – kontinuitet pismenosti na bosanskom jeziku; dr. sc. Jasmin Hodžić, tema: Knjige iz savremene bosnistike. Projekat posvećen sjećanju na našeg književnika Nedžada Ibrišimovća počinje 20.10.2017. godine. To je izuzetan projekat koji će se od sljedeće godine raditi obimnije.  Planirana je i posjeta Bošnjačkom institutu sa članovima naše literarne sekcije“, kazao je Alić.

Adem Alić, predsjednik BZK „Preporod“ Ilijaš u programu Radio Ilijaša, najavio je i tradicionalni koncert, 12. po redu, koji će biti upriličen 11.11.2017. godine u Sportskoj dvorani Ilijaš. Kao i prethodnih godina nastupit će eminentna imena.

 

Share.

Comments are closed.