SVIJETUncategorizedVIJESTI

Najmanje 2.500 poginulih u zemljotresima u Turskoj i Siriji

Najmanje 2.500 ljudi smrtno je stradalo u razornim zemljotresima koji su danas pogodili jug Turske, na granici sa Sirijom. Prema najnovijim podacima, u Turskoj je poginula najmanje 1.541 osoba, a 9.733 su povrijeđene. U Siriji je poginulo najmanje 968 osoba, a povrijeđeno je više od 2.400.

Najmanje 1.541 osoba je poginula, dok su 9.733 povrijeđene u zemljotresima na jugu Turske, potvrdio je potpredsjednik Turske Fuat Oktay.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu.

Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Oktay je rekao da se dogodilo ukupno 142 naknadnih potresa i da se rušila 3.741 zgrada.

Spasilačke ekipe spasile su nekoliko osoba koje su ostale zarobljene u bolnici koja se urušila u zemljotresu u Iskenderunu, u turskoj provinciji Hatay.

Prema AFAD-u, ukupan broj osoblja za potragu i spašavanje u regionu je 9.698.

“Trenutno ne postoji opasnost od cunamija koji bi pogodio istočne mediteranske obale Turske”, saopšteno je iz AFAD-a.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzindžanu 1939. godine.

Povezane objave

Back to top button