Utakmicom Italija – Turska, koja se igra večeras od 21 sat na stadionu Olimpico u Rimu, a kojoj će prethoditi ceremonija svečanog otvaranja, počet će 16. Evropsko prvenstvo u fudbalu.

EURO koji se trebao odigrati prošle godine, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa, igrat će se u 11 gradova širom Starog kontinenta.

Prema prvobitnom planu Evropsko prvenstvo trebalo se igrati u periodu od 12. juna do 12. jula 2020. godine, no trajat će od 11. juna do 11. jula 2021. godine.

Dvanaest gradova trebali su biti domaćin u 2020. godini, no nakon odustajanja Dublina i Bilbaa, Sevilla je dobila status organizatora i domaćina.

Završnica turnira igrat će se na Wemleyju, dok će svaki od stadiona ugostiti po tri utakmice grupne faze koja će trajati do 23. juna.

Ono što je najvažnije jeste da se publika vraća na stadionu, a zavisno od zemlje domaćina stadioni će moći primiti između 25 i 100 posto svog kapaciteta.

Utakmice će se igrati u Amsterdamu (Johan Cruyff Arena), Bakuu (Olimpijski stadion), Sevilli (Ramon Sanchez-Pizjuan), Bukureštu (Arena National), Budimpešta (Arena Puškaš), Kopenhagenu (Parken Stadion), Glasgovu (Hampden Park), Londonu (Wembley), Minhenu (Allianz Arena), Rimu (Olimpico) i Sankt Peterburgu (Krestovsky Stadion).

Ulogu glavnog favorita na turniru imaju aktuelni svjestski pravi Francuzi, a mnogo je onih koji Engleze i Belgijance svrstavaju među top kandidate za evropsko zlato.

Naravno tu je i aktuelni prvak Evrope, selekcija Portugala, no svakako i reprezentacije kao što su Njemačka, Španija, Nizozemska ili Italija ne treba zanemariti.

Večeras je na rasporedu tek jedna utakmica, a dosad najneobičnije Evropsko prvensto počet će u Rimu, gdje se sastaju Italija i Turska.

(faktor.ba)

Share.

Comments are closed.