MAGAZINVIJESTI

Najtraženije vještine za 2024. godinu

Priroda rada se mijenja – i to brzo. Pojava generativne umjetne inteligencije (AI), promjene poslovnih prioriteta u nestabilnom ekonomskom okruženju i nove trendove poput porasta rada na daljinu sve više stavljaju pritisak na radnike da se prilagode. Ali ovo nije nužno novo.
Radnici uvijek moraju unapređivati svoje vještine i obučavati se kako bi pratili dinamičnu prirodu tržišta rada, a fokusiranje na prave vještine može vam pomoći da ostanete produktivni i konkurentni. S tim na umu, evo pregleda 10 najvažnijih vještina koje će kompanije tražiti kod svojih budućih zaposlenika u 2024. godini.
1. Tehnološka spretnost u digitalnom dobu
Prije deset godina gotovo niko nije govorio o tehnologiji blockchain, a ideja da će umjetna inteligencija preuzeti vaš posao činila se kao daleka perspektiva. U 2024. godini, obje ove tehnologije će imati značajan utjecaj na mnoge poslove.
Brzina tehnoloških promjena može djelovati zastrašujuće, ali samo naglašava koliko je važno biti tehnološki pismen, čak i ako ne radite u tehnologiji. Barem ćete htjeti:
  • Imati osnovno razumijevanje uobičajenih softvera poput Microsoft ili Google paketa
  • Razumjeti mogućnosti alata za generativnu AI poput ChatGPT
  • Imati neku predstavu o principima upravljanja društvenim mrežama i digitalnog marketinga
  • Znati kako komunicirati i sarađivati online, putem e-pošte, chata i platformi za video pozive poput Zoom-a i Google Meet-a
  • Biti svjestan potencijalnih rizika tehnologije, posebno oko pouzdanosti informacija online, prevara i rizika od cyber sigurnosti
Dr. Kyle Elliott, savjetnik za karijeru u tehnologiji, kaže da umjesto brige o tome da će robot preuzeti vaš posao, trebate poduzeti male korake ka postajanjem više tehnološki pismenim.
“Razmislite o postavljanju malih, ostvarivih ciljeva učenja koji će imati veliki utjecaj na vašu karijeru” kaže on.
“To bi moglo izgledati kao učenje jedne nove tehnologije ili gledanje edukativnih videozapisa svaki mjesec.”
2. Prilagodljivost i otpornost
 
Brze tehnološke promjene također znače da će prilagodljivost biti ključna vještina za budućnost. Poslodavci traže radnike koji mogu ići ukorak s vremenom, brzo se prilagođavajući novim okolnostima, dok ostaju otporni pred novim izazovima.
Isticanje vaše prilagodljivosti stoga će vam pomoći u potrazi za poslom. Recite menadžerima za zapošljavanje o situacijama kada ste preuzeli inicijativu i brzo reagirali na promjenjive okolnosti.
 
Dobar način da razvijete svoju prilagodljivost je tražiti uzore, objašnjava John Lees, stručnjak za karijeru, trener i autor knjige “Kako dobiti posao koji volite”.
 
“Pogledajte oko sebe da vidite ljude koji djeluju vrlo lako, u smislu ko ima kapacitet da se relativno brzo mijenja i s pravim stavom i daje prave signale, jer možete puno naučiti od tih ljudi”, kaže on.
 
3. Emocionalna inteligencija i empatija
 
Radna mjesta se mijenjaju, postajući sve raznovrsnija i u mnogim slučajevima udaljena. To znači da je još više potrebno visoke razine emocionalne inteligencije i empatije, tako da kolege mogu dobro sarađivati i produktivno raditi u timovima, bez obzira na to ko su ili gdje se nalaze. Ove vještine se odnose na sposobnost da se stavite u cipele svog kolege, i njihovo demonstriranje menadžerima za zapošljavanje bit će označavanje velikog i važnog polja na njihovoj listi za zapošljavanje.
 
Ove vještine nisu samo o tome da budete svjesni kolega. One su također važne za bolje služenje klijentima i pružanje boljeg korisničkog iskustva na sve konkurentnijem tržištu.
 
4. Vještine rada na daljinu
 
I dok traje debata o tome da li bi kompanije trebale prisiliti radnike da se vrate u kancelariju, situacije rada na daljinu i hibridnog rada izgleda da će ostati prisutne do neke mjere. Zbog toga mnogi menadžeri za zapošljavanje traže znakove da će potencijalni novi zaposlenici biti produktivni i saradnički kao radnici na daljinu.
 
Evo nekih vještina potrebnih za uspjeh kao radnik na daljinu:
  • Dobra uprava vremenom, tako da možete raditi raditi sinhrozovano ili nesihronizovano, ovisno o potrebama i postavci kompanije
  • Snažne komunikacijske vještine, kako biste ostali u kontaktu s menadžerima, kolegama i klijentima.
  • Znati kako prioritizirati i upravljati radnim opterećenjem bez previše nadzora od strane menadžera.
  • Vještine u radu s tehnologijom, kako biste mogli učestvovati u video pozivima, raditi na dokumentima saradnički i preživjeti bez posjeta IT tima uživo!
5. Kreativnost i inovativnost
 
Nikada nije bilo tako konkurentno, pa kompanije i organizacije moraju biti kreativne da bi se istaknule. Zato žele vidjeti zaposlenike koji rade s kreativnošću i inovacijama u obilju. Kao tražitelj posla, željet ćete pokazati da imate potrebnu kreativnost da biste ostavili utisak u ciljanoj kompaniji.
 
Stephanie White, direktorica u EC1 Partners, dala je Totaljobsu neke savjete kako to pokazati potencijalnim poslodavcima.
“Uzmite vremena da razmislite o kreativnim razlozima zbog kojih ste zainteresirani za kompaniju i ulogu, koji su vam osobno, kako biste se istakli.” “Izbjegavajte standardne odgovore koje svatko može naći na internetu (npr. ‘Tražim sljedeći korak u svojoj karijeri’). To je super, ali zašto tražite svoj sljedeći korak? To će vas istaknuti od drugih kandidata.” “Na oglasnim pločama, pobrinite se da imate upečatljivu jednolinijsku prezentaciju o sebi kako biste privukli pažnju regrutera dok pregledavaju kandidate.”
 
6. Analitika podataka i literacija podataka
 
“Podaci su novo ulje” je izraz koji je 2006. godine skovao britanski matematičar Clive Humby – i u 2024. godini to će biti još istinitije nego ikad. Giganti poput Googlea i Meta zarađuju toliko novca jer koriste podatke koje dobivaju od svojih korisnika, ali to vrijedi i za mnoge MSP-ove.
 
Discipline poput nauke o podacima i analitike podataka će stoga samo rasti u važnosti, a posjedovanje barem osnovnog razumijevanja moći i vrijednosti podataka bit će vam od koristi kao tražitelju posla.
7. Međukulturalna kompetencija
Kako radna mjesta koriste prednosti raznolikosti, biti svjestan i osjetljiv na različite kulture postaje važnije. Posvećivanje vremena primjeni emocionalne inteligencije i razumijevanju različitih kulturnih perspektiva unutar vašeg radnog okruženja dovest će do boljih međuljudskih odnosa i saradnje, dok se izbjegava potencijalni sukob.
Mnoge kompanije također posluju na globalnim tržištima, pa shvaćanje da klijenti, proizvođači ili globalni partneri mogu dolaziti iz različitih pozadina s različitim perspektivama od vas može biti korisno za održavanje dobrih poslovnih odnosa.
Kao tražitelj posla, htjet ćete pokazati svoju međukulturalnu kompetenciju tokom procesa prijavljivanja, posebno u međunarodnim kompanijama.
8. Mentalitet cjeloživotnog učenja
S obzirom na dinamičnu prirodu svijeta rada, imati mentalitet cjeloživotnog učenja je neophodno da biste pratili najnovija dostignuća – tehnološka i kulturna – u vašoj industriji. Osiguravanje da imate kontinuirani plan učenja neće samo pomoći da ostanete u toku, već će i signalizirati poslodavcima da ozbiljno shvaćate svoje vlastito učenje i razvoj, objašnjava John Lees.
“Pasivno učenje znači pitati ‘recite mi šta trebam znati, na koje tečajeve trebam ići?’ Aktivni učenici sami otkrivaju što trebaju znati, u vrsti kontinuiranog programa, vjerojatno gledajući samo šest mjeseci unaprijed” kaže on.
9. Strateško razmišljanje i rješavanje problema
Povezano s kreativnošću, strateško razmišljanje i rješavanje problema su jednako traženi na današnjem tržištu rada. Kako se industrije nastavljaju mijenjati i pojavljuju se nove tehnologije, najefikasniji radnici su oni koji mogu prihvatiti promjene i doći do novih rješenja za nove probleme.
Demonstriranje ovih vještina menadžerima za zapošljavanje znatno će vam pomoći da postanete konkurentni kandidat za poslove. To možete učiniti davanjem jasnih primjera u svojim motivacijskim pismima, biografijama i intervjuima kada ste rješavali probleme ili razmišljali strateški.
10. Održivost i svjesnost o okolišu
Klimatske promjene već utječu na svijet, i to će činiti sve više u budućnosti – što znači da će i poslovanje i njihovi klijenti biti pogođeni. Shvatanje ovoga, i imanje snažne svijesti o održivosti i ekološkim problemima, stoga će biti nešto što će mnogi menadžeri za zapošljavanje tražiti od budućih zaposlenika. Ne zaboravite naglasiti svoju posvećenost ekološki odgovornim praksama, bilo u ličnom ili korporativnom kapacitetu.
Ovo su ključne vještine koje će poslodavci tražiti u 2024. godini i dalje. Unutar vaše kontrole je da ili pokažete menadžerima za zapošljavanje da posjedujete ove vještine, ili da radite na njima sami, kako biste unaprijedili svoju zapošljivost i perspektive za karijeru u narednoj godini i dalje.

Izvor: Mojposao.ba
Izvor: Totaljobs

Povezane objave

Back to top button