ILIJAŠVIJESTI

Najtužnija kolona:14 tabuta srebreničkog genocida ispraćeno iz Ilijaša

Tužna kolona koja prevozi tabute s posmrtnim ostacima 14 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice ispraćena je i ovog 9. jula u Ilijašu.

Porodice žrtava i građani, učenjem Jasina i Fatihe, postavljanjem cvijeća na kamione s tabutima, odali su počast nedužnim žrtvama koje će 11. jula u Potočarima naći svoj konačni smiraj.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da je Ilijaš mjesto gdje su Srebreničani našli svoje utočište.

„Ponosan sam što vidim veliki broj građana danas ovdje na Trgu „Alija Izetbegović“ koji su došli da isprate posmrtne ostatke 14 žrtava srebreničkog genocida. Mi iz cijele ove tragedije moramo izaći ponosni i dostojanstveni, sve ono što radimo jeste izgradnja našeg karaktera – da pokažemo kako smo mi civilizovani, kako mi gledamo na sve ovo i kako sve ovo doživljavamo. Veliki broj sugrađana vezan je za mnoge žrtve, s obzirom na to da je Ilijaš bio utočište za mnoge ljude iz Istočne Bosne i imamo itekako obavezu prema Srebrenici. Cijeli čovječanstvo ima obavezu prema Srebrenici i ove godine je to čovječanstvo i pokazalo donoseći Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i to nam daje nadu da zaborav i negiranje genocida nikada neće uspjeti. Moramo kulturu sjećanja graditi iz dana u dan i sjećanje na Srebrenicu će biti dok je svijeta i vijeka“ poručio je načelnik Fazlić.

Predviđeno je zaustavljanje kolone s tabutima i u Vogošći, a potom u Sarajevu u 12.00 sati ispred zgrade Predsjedništva BiH.Očekivani dolazak kolone u Srebrenicu je u popodnevnim satima.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Ove godine zajedno će biti ukopani i braća Efendić, Hasib i Ćamil. Oni su na području lokaliteta Baljkovica nestali u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, odnosno na lokalitetima Kula i Potočari i to 2011. i 2006. godine. Hasib i Ćamil će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata, Edhema koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

Povezane objave

Back to top button