Petog juna 1992. godine na zvjerski način su strijeljana 22 stanovnika u Lješevu, nakon što su ih njihove prve komšije, pripadnici srpskih vojnih formacija, izveli iz domova i opljačkali. Manifestacija pod nazivom „Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992.“ održava se svake godine na samom mjestu stradanja, gdje danas stoji moderno uređeno spomen-obilježje sa imenima stradalih. I ove godine okupili su se mnogi ljudi, a upriličen je i prigodan program te odavanje počasti žrtvama ovog strašnog zločina.

Program je počeo intoniranjem himne te učenjem Kur’ana u interpretaciji hafiza Arifa Omanovića, nakon čega je uslijedilo učenje Fatihe i minuta šutnje svim šehidima i poginulim borcima.

Poruku o važnosti kažnjavanja počinjenog zločina na području Lješeva, ali i na području cijele Bosne i Hercegovine, poslao je načelnik općine Ilijaš, Akif Fazlić kazavši da danas živimo u vremenu kad se  praktično borimo za svoju prošlost, za dokazivanje onoga što se desilo, ali isto tako da danas obilježavamo ovaj događaj, a u neizvjesnosti smo šta će se desiti osmog juna u Hagu, te koja će konačna presuda biti ratnom zločincu Ratku Mladiću.

“Danas je 29. godina od zločina koji se desio ovdje u Lješevu. Bez obzira na trenutne epidemiološke mjere, vidimo da građani imaju osjećaj odgovornosti  da ne zaboravimo ono što se desilo u Lješevu. Živimo u vremenu kad se  praktično borimo za svoju prošlost, za dokazivanje onoga što se desilo u prošlosti. Danas obilježavamo ovaj događaj, a u neizvjesnosti smo šta će se desiti osmog juna u Hagu, koja će konačna presuda biti ratnom zločincu Ratku Mladiću. Ono što nas najviše boli jeste što nosimo tu bojazan od eventualnih, da ne kažem mogućih presuda koje bi zaista uništile svaku nadu i svaki dio čovjeka koji je živio i preživio ovo, i koji ima neki civilizacijski pristup svemu ovome.  Nadam se da neće do toga doći, nadam se da će i Lješevo dobiti sudski epilog za one koji su napravili ove zločine. Znamo da se konačno vodi ozbiljniji sudski postupak protiv izvršilaca ovog zločina i cijenim to. Ostaje nam da se nadamo da će do konačnice i pravične presude doći. I da će na taj način porodice koje su imale u svojim redovima žrtve, dobiti određenu vrstu satisfakcije. Generalno za naše društvo to znači puno, jer moramo naše društvo graditi na pravdi i nečemo što jesu civilizacijske tekovine. Ovo je poruka iz Lješeva 05. juna 2021. godine”, kazao je načelnik Fazlić.

Rat je bio obilježen žestokim napadima, prekomjernim i neselektivnim granatiranjem, etničkim čišćenjima, koncentracijskim logorima, masovnim pokoljima i silovanjima. Rat je oduzeo veliki dio našeg života, bacio nas je u ponor iz koga teško da možemo naći izlaz. Moramo se s tim nositi. Svaki rat zaslužuje osudu, jer je rat najveće društveno zlo koje i godinama kasnije razara društvo i teško devastira prostor.

Fuad Masnopita, predsjednik mjesne zajednice Lješevo, rekao je da je ovo veoma tužan dan za njihovu zajednicu, ali mu je drago da se iz godine u godinu nastavlja obilježavanje ove manifestacije.

“Peti juni je jedan od značajnijih datuma za Mjesnu zajednicu Lješevo. Dakle, 05. juna 1992. godine srpski agresori su na ovom mjestu izveli 24 Bošnjaka na strijeljanje. Hvala Bogu dvoje je preživjelo to strijeljanje, a to su naša nana Zahida i gospodin Mirza Trepuh. Ovo je veoma tužan dan za našu mjesnu zajednicu, i nama je zaista drago da se obilježavanje ove manifestacije nastavlja iz godine u godinu i drago nam je što je danas  prisustvovao ovoliki broj ljudi”, kazao je Masnopita.

Cvijeće su položili predstavnici Općine Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem kao i mnogobrojne delegacije ali i grupe građana.

Nakon završene manifestacije prisutni su obišli šehidsko mezarje u Lješevu, a potom je proučen i Tevhid u džamiji u Lješevu.

Imena šehida – Lješevo 05.06.1992. 

Avdukić Ćamil, Avdukić Izet, Fazlić Suljo, Fazlić Munira, Fazlić Hasan, Fazlić Arif, Fazlić Meho, Fazlić Safet, Fazlić Ibrahim, Fazlić Huso, Fazlić Amir, Karavdić Asim, Masnopita Husnija, Masnopita Mujo, Masnopita Jasmin, Masnopita Mensud, Masnopita Fadil, Masnopita Mehmed, Masnopita Munir, Omanović Arif, Suljić Zubejda, Nuhić Nijaz.

“Sjetimo se nevino stradalih jer sjećanjem brišemo zaborav na njihovu žrtvu.”

 

Share.

Comments are closed.