Nakon šest godina od jutros je na Bjelašnici u funkciji i četverosjed

Olimpijska ljepotica Bjelašnica od danas je bogatija za još jedan ski lift koji bi trebao značajno poboljšati transport skijaša na ovoj planini.

Skijaši na Bjelašnici od danas će moći da koriste i četverosjed koji je u pogon pušten šest godina nakon što je kupljen. Vožnja ovim četverosjedom ujedno je prilika i za uživanjem u prelijepoj panorami ove bh. planine.

Polazna stanica je nešto visočije od standardne polazne stanice u Babinom dolu.

Direktor ZOI-ja 84 Jasmin Mehić nije krio zadovoljstvo što je ovaj ski lift konačno stavljen u funkciju.

“Nažalost, punih šest godina četverosjed nije bio u funckiiji, no konačno smo uspjeli. Premjestili smo ga na staru trasu ski lifta BY u središnjem dijelu planine i na taj način povezali sve staze”, rekao je Mehić.

Dodao je da je urađeno sve kada je u pitanju unaprjeđenje rada ovog lifta i najavio nove projekte.

“Četverosjed je nadograđen pokretnom trakom brzine od 2,6 do 2,8 metara u sekundi i kapaciteta je 800 skijaša. Uradili smo sve što je bilo u našoj moći. U narednim godinama planiramo izgradnju šestosjeda i gondole koji će biti biti duplo brži od ove instalacije. Drago mi je da smo obradovali naše skijaše”, dodao je.

Vožnja četverosjedom traje oko pet minuta. Instalacija je nadograđena trakom za usmjeravanje skijaša na polaznoj stanici, povećana je i dužina trase u odnosu na staru te su dodani novi stubovi, korpe i u potpunosti zamijenjen motor.

Izvođači radova su ranije podsjetili da je instalacija fiksna, odnosno žičara neće imati mogućnost garažiranja korpi ili instalacije pokrivnih haubi.

“Radi se o fiksnoj instalaciji koja je nadograđena maksimalno. U budućnosti na Bjelašnici radit ćemo isključivo nove instalacije, šestosjedne, sa zatvorenim haubama ili zatvorene kabinske žičare”, zaključio je direktor Mehić.

klix.ba

Prethodni članakIzvršena primopredaja: Nekadašnji logor “Kon-Tiki” u Vogošći postaje “Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine”
Naredni članakVazduh u Ilijašu vrlo nezdrav