BIHVIJESTI

Nakon zločina u Gradačcu: Vrijeme je da se poduzmu konkretne mjere protiv nasilnika

Još jedno svirepo ubistvo žene koja je nasilnika prijavljivala policiji, a pritom nije dobila institucionalnu zaštitu, potreslo je BiH.

Nizamu Hećimović, nevjenčanu suprugu s kojom je imao dijete, jučer je brutalno pretukao, a zatim ubio Nermin Sulejmanović.

I ne da Nizama nije institucionalno zaštićena nego je Nerminu, kako su otkrili mediji, dojavljeno da ga je prijavila.

Stravično ubistvo Nermin je prenosio uživo putem Instagrama, a još strašnije je što je njegov potez naišao i na nekoliko odobravanja.

Podaci Agenciije za ravnopravnost polova BiH pokazuju da je svaka treća žena u BiH žrtva nekog oblika nasilja. Svake godine se desi nekoliko slučajeva ubistva žena u našoj državi koje su počinili trenutni ili bivši partneri. U prethodne dvije godine u BiH ubijeno je 19 žena.

Uprkos tome, o femicidu se veoma malo govori, a sociolozi, psiholozi, pa i političari kratkotrajni fokus na ovoj temi imaju onda kada se zločin dogodi.

Žrtve su stigamtizirane, tako da o nasilju najčešće šute. Institucije sada imaju priliku da makar pokušaju snažnije preventivno djelovati. Stigma ne smije biti na žrtvi, kao što se ne smije pustiti da nasilnici i kriminalci bezbrižno hodaju ulicama i siju strah.

Nasilje u porodici u BiH se reguliše kroz entitetske krivične zakone.

Kazne za nasilje u porodici kreću se od jedne godine godine za ugrožavanje mira, tjelesne cjelovitosti ili psihičkog zdravlja člana porodice, pa do tri godine za korištenje oružja i tešku povredu i do pet godina za nasilje nad maloljetnikom.

Podsjetimo, u krvavom pohodu Nermin je jučer ubio još dvije osobe, tri je ranio, nakon čega je počinio samoubistvo. On je i ranije tukao Nizamu, a policiji je dobro poznat zbog svoje kriminalne prošlosti koja je uključivala nasilje, ali i dilanje marihuane.

Iako su izrazi saosjećanja, koje političari raznih nivoa vlasti jučer i danas iskazuju, odraz ljudskosti, ženama koje su preživjele nasilje, ili strahuju da bi mogle postati meta, najviše će pomoći konkretne mjere poput izmjene krivičnog zakonodavstva.

(klix)

Povezane objave

Back to top button