ILIJAŠ

Nastavak saradnje Ministarstva saobraćaja i Općine Ilijaš: cesta Stari Ilijaš-most Malešići sljedeće godine

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, vijećnik u OV Ilijaš Alan Šerak, pomoćnica načelnika u Službi za prstorno planiranje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović i pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj i građenje Aziz Fazlić ugostili su ministra saobraćaja KS Adnana Štetu i direktora Direkcije za ceste KS Selmira Kovača.

Ministarstvo saobraćaja je ove godine izdvojilo značajna sredstva za općinu Ilijaš i regionalnu cestu na području ove općine. Nastavljena je izgradnja dionice regionalne ceste koja prolazi kroz Lješevo i ide do granice kantona.

Ministar saobraćaja KS, Adnan Šteta, je istakao da je općina Ilijaš jako bitna i da ona raspolaže velikim dijelom cestovne infrastrukture regionalih cesta, ali i lokalnih i da su ministarstvo i Direkcija za puteve KS spremni uvijek da se uključe zajedno sa Općinom.

-Mi smo danas u Općini Ilijaš i imali smo zajednički sastanak sa načelnikom i saradnicima. Uvijek mi je drago doći ovdje. Puno stvari smo pokrenuli, međutim ostalo je još dosta toga i da se pokrene. U ovoj godini ćemo realizovati određene projekte koje smo planirali početkom ove godine i ubaciti i neke nove. Nekoliko projekata će ostati zbog administratvinih stvari koje nismo realizovali, ali ćemo ih pripremiti do kraja ove godine kako bi na proljeće iduće godine mogli konkretno krenuti u realizaciju tih projekata. Dogovorili smo određene stvari, ali ćemo se ponovo sastati za 15 dana ovdje, jer nam je u cilju da tri projekta realiziramo do kraja ove godine, kazao je ministar Šteta.

Načelnik Fazlić, je kazao da su na sastanku razgovarali o realizaciji operativnog plana koji je definiran i osnovni prioritet realizacije projekata iz cestovne infrastrukture na području općine Ilijaš.

-Nama je naravno nulti prioritet daljnja rekonstrukcija i modernizacija regionalne ceste. Trenutno se intenzivno izvode radovi na potezu u MZ Lješevo prema granici Kantona Sarajevo, ka Visokom. Direkcija za ceste KS u ovoj je godini u odnosu na operativni plan povećala značajno dužinu puta i ove godine trebali bi doći do kraja granice kantona i time taj pravac u potpunosti završiti. Ono što je nulti prioritet kada je u pitanju regionalna cesta je dionica od Starog Ilijaš do mosta u Malešićima. Dakle, nešto što smo zadnje dvije godine pripremali i najavljivali. Ono što se desilo pa je došlo do neke vrste zastoja u realizaciji projekta jeste da smo mi i novim  regulacionim planom Starog Ilijaša definisali potpuno drugačije i puno bolje performanse tog poteza. Dakle uradit će se rekonstrukcija koja podrazumijeva trotoare sa obje strane i mi ćemo definisati izgradnju kanalizacije i time riješiti osim saobraćajne i komunalnu infrastrukturu. Pri kraju smo tih priprema, direkcija dovodi do kraja izradu glavnog projekta, Općina je uradila projekat kanalizacije i to ćemo sve inkorporirati u jedan projekat. Isti slučaj je i sa potezom Alića Han – Gnionica. Realizacijom ova dva projekta regionalna cesta će praktično biti završena, osim poteza prema Brezi, od raskrsnice u Podlugovima prema Brezi. Danas smo definisali tri projekta koja treba realizovati do kraja ove godine, projekat rehabilitacije ulice Ivana Franje Jukića, projekat rehabilitacije dijela ulice Hašima Spahića i projekat rekonstrucije puta regionalna cesta – most Ljubnići, tj. pristupna cesta ka mjesnoj zajednici Ljubnići. Operativno smo praktično spremni da odmah krene građevinska operativa u ulici Ivana Franje Jukića, a ova dva projekta ćemo vjerovatno u nekih 20 dana pripremiti kako bi realizacija krenula u oktobru i završila se do kraja ove godine, kazao je načelnik Fazlić.

Zaključak ovog sastanka je da se do kraja godine izda građevinska dozvola kako bi Direkcija početkom naredne godine raspisala tender za projekte i kako bi radovi mogli započeti na proljeće 2020. godine.

Povezane objave

Back to top button