ILIJAŠVIJESTI

Nastavlja se saradnja Ministarstva saobraćaja i Općine Ilijaš na razvoju i modernizaciji saobraćajne infrastrukture

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Adnan Šteta i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač danas su na sastanku u Općini Ilijaš razgovarali o nastavku saradnje i finansijskoj podršci važnim saobraćajnim infrastrukturnim projektima na području Ilijaša. Sastanku je prisustvovao i pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić.

Ministar Šteta naglašava da se radi o nastavku intenzivne i izuzetno dobre saradnje sa Općinom Ilijaš.

Danas smo razgovarali o projektima koje smo počeli u prethodnim godinama, prije svega o regionalnim saobraćajnicama. Isto tako, dogovarali smo planove za ovu i naredne godine, šta se treba uraditi i šta je prioritet ove lokalne zajednice.  Mi u Ministarstvu saobraćaja uvažavamo prioritete općine i niko bolje od načelnika i administracije ne zna te prioritete. Općina Ilijaš imala je i imat će podršku Ministarstva saobraćaja po pitanju saobraćajne infrastrukture i javnog prijevoza. Radujemo se svakom novom metru asfalta, svakom novom putniku u autobusu, vozu, minibusu i trudit ćemo se i dati sve od sebe da sve to u narednom periodu bude još bolje, poručio je Šteta.

Načelnik Fazlić podsjeća da je saobraćajna infrastruktura ključ razvoja svake lokalne zajednice i zato Općina Ilijaš želi ubrzati modernizaciju i rekonstrukciju izgradnje putne mreže.

Svi znamo da nam je prioritet regionalna cesta na kojoj se  jako puno uradilo i Direkcija za puteve privodi kraju ovaj projekat. Poseban predmet jutrošnjeg sastanka i razgovora bio je pitanje učešća Ministarstva i Direkcije u dva za nas nova ključna pravca. To je pravac  Vratuša i izgradnja ulice od Općine pored zgrade socijalnog stanovanja. U tom smislu smo dogovorili aktivnosti koje trebamo ubrzano provesti kako bismo u ovoj godini bili u poziciji da uđemo u rekonstrukciju i završimo putni pravac Vratuša. Izgradnja ulice bit će posebno definirana. Važno je da imamo kontinuiranu zajedničku aktivnost, razmjenjujemo informacije i budemo spremni. Općina je završila sve što se tiče projektne dokumentacije i u fazi smo provođenja postupka javne nabavke, kazao je Fazlić.

Direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač kazao je da se privodi kraju sanacija i rekonstrukcija regionalne ceste kroz Ilijaš.

Završili smo kroz Ilijaš regionalnu cestu i u završnoj smo fazi projektovanja dva mosta, to je most u Starom Ilijašu, kao i most na rijeci Stavnji i u narednom periodu će se krenuti u tu realizaciju, najavio je Kovač.

Već krajem ove sedmice planirano je potpisivanje ugovora o projektima putne infrastrukture između Ministarstva saobraćaja KS i Općine Ilijaš, kao i obilazak terena.

Povezane objave

Back to top button