Uncategorized

Nastavljena realizacija regionalnog projekta „YOUTH IN THE ROCKY BALKANS“

Da se podsjetimo…

Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš u saradnji sa partnerskim školama: Srednja ekonomsko – ugostiteljska škola Bar i Ekonomko – trgovinska škola Bečej te UDRUŽENJEM OMLADINSKA ORGANIZACIJA „ISKORISTI DAN – CARPE DIEM“ od decembra 2019.godine realizuje projekat „YOUTH IN THE ROCKY BALKANS“ (Mladi sa brdovitog Balkana). Projekat je podržan kroz drugi Otvoreni poziv za projektne prijedloge organizacija civilnog društva i srednjih škola, implementiranog od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i podržanog od strane Fonda Ujedinjenih nacija za izgradnju mira (UNPBF).

Prije pandemije COVID-19, uspješno smo realizovali brojne aktivnosti koje smo, pored srca, zabilježili i kamerom. Realizovane su dvije međunarodne posjete (BiH i Srbija) tokom kojih su učesnici imali priliku razmjenjivati mišljenja, sticati nova znanja, razbijati postojeće predrasude i stereotipe kroz edukativne radionice. Moramo priznati, učili smo jedni o drugima svakim novim korakom, kroz posjetu Muzeju ratnog djetinstva, posjetu vjerskim objektima, školama, pozorišnoj predstavi, Petrovaradinskoj tvrđavi, dvorcu Fantast.. Učili smo i upoznavali jedni druge i kroz neformalne razgovore dugo u noć.

Stanje u svijetu uzrokovano pandemijom COVID-19 je utjecalo i na nas. Nažalost, bili smo spriječeni realizovati našu treću međunarodnu posjetu Baru (Crna Gora).

„Ovaj projekat je započet veoma iskreno i sa puno entuzijazma. Naša djeca i par profesora imali su priliku da mobilnost i sve benefite ovog poziva osjete u Ilijašu i Bečeju, te smo se nadali da će u aprilu biti naši gosti. No, pandemija je poremetila planove i evo, online privodimo kraju projektne aktivnosti.

Prelazak na online mode je bio najprije maglovit, da bi smo onda rasvijetlili kako i kuda ići, tako da smo uspjeli da zadovoljimo principe forme koja nam je tražena. Međutim, dječiju interakciju, razgovore, druženje, upoznavanje drugih običaja, pronalaženje zajedničkih ideja, razmišljanja, razvijanja empatije, nema bez direktne i „žive“ riječi. To je kao kada imate želju da otputujete na neku turističku destinaciju, a kao ispomoć za upoznavanje i doživljaj motiva imate internet, video klipove, live sreaming, i sl. Ali, pravi doživljaj, razumijevanje i prihvatanje te destinacije, njene ljepote, kulture i drugih socijalnih aspekata ne možete doživjeti online i ne možete ih upiti u svoju dušu i misli ako nijeste fizički tamo, ako ne razgovarate sa domaćinima, ako ne jedete njihovu hranu, ako ne učite u direktnoj interakciji o njihovim tradicijama, etosu, kulturi.

Iskreno se nadam da će u budućnosti postojati mogućnost da ipak, realizujemo posjetu Baru, pa, makar kroz neki drugi projekat, a sa druge strane raduje me činjenica da ni ova pandemija, ni udaljenost niti nemogućnost druženja „live“ nije uticala da naša djeca ne ostanu u kontaktu. Veoma su svi radosni što su učestvovali, ali i tužni jer se na ovaj način zatvara jedan lijepi projekat.“

Jelena Vlahović, Bar

Uz izmijenjeni plan aktivnosti kao i prelazak u online model rada, borili smo se motivirani zajedništvom. Želja da budemo dio ovog projekta, da osvijestimo i podijelimo sa drugim mladim sve ono što smo naučili i razvili kroz ovaj projekat, nam je pomogla u traganju za motivacijom i nastavku rada.

„U trećoj fazi YRB projekta radili smo isključivo online i, moram priznati, nije bilo toliko zadovoljstva kao u prethodne dve faze. To je i sasvim normalno jer je cilj ovakvih projekata upravo druženje, komunikacija i saradnja “uživo”. Ipak, učenici su pokazali odgovornost i motivisanost bez obzira na to što su online radovima već zasićeni. Bilo im je drago da ponovo, makar i na ovaj način, budu deo ekipe sa kojom su toliko toga lepog doživeli, sa kojom su učili i zbiližili se za sva vremena. Kao nastavnica bila sam motivisana pre svega zbog jako dobre saradnje sa koleginicama iz Ilijaša i Bara. Dobra, pozitivna energija sve nas je pokrenula i nije bilo teško doći do ideja, tragati za rešenjima i osmišljavati neke nove priče. Zadovoljna sam onim što smo napravili i drago mi je da smo se opet okupili, makar i na Timsu, a verujem da ćemo se ponovo družiti uživo, kad prođe ova situacija.“

Ivana Petrović, Bečej

U toku je realizacija snimanja kratkih video klipova kojima će učesnici predstaviti svoje poglede na teme kao što su: psihologija pripadanja, demokratija, umjetnost i religija. Svi radovi će biti objavljeni na našem YouTube kanalu kao i društvenim mrežama.

„COVID-19 , virus koji je unio promjene u sve sfere ljudskog djelovanja, svakako je uticao i u tokove YRB projekta, te pred nas postavio izazove koji nisu samo tehničke prirode, nego su i duboko ljudski u svijetu virtualnog djelovanja.

Za mene je najveći izazov bilo motivisanje učenika za kvalitetnu suradnju, njihovo uvezivanje na zajedničku online platformu i u konačnici koordinacija sa kolegama i adekvatan prenos planova vezanih za novi režim rada. Bez velike želje za saradnjom ne bi bilo moguće ostvariti ono što smo već postigli, iako još nismo završili započete aktivnosti: povezanost i rušenje granica i u online okruženju.

Uprkos tehničkim problemima koji se pojave s vremena na vrijeme uspijevamo ostvariti zamišljeno, pa u skladu sa tim očekujem da ćemo na kraju projekta imati jedan kvalitetan YouTube kanal koji će predstaviti sve segmente naših projektih aktivnosti. Sa druge strane, očekujemo da sve ono što su proživjeli, naučili i ostvarili učesnici, direktni i indirektni korisnici, kao i projektni tim, ostaje trajni pozitivni influens na kvalitetu života mladih Zapadnog Balkana.

Povezane objave

Back to top button