ILIJAŠVIJESTI

Nastavnica Adina Sućeska i učenici OŠ “Podlugovi” poslali 70 paketića prijateljstva djeci Ukrajine

Paketić koji smo dobijali kao djeca u ratu, od neprocjenjive su vrijednosti. Skoro trideset godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, danas odrasli ljudi, a tada djeca, odlučili su da bar na trenutak učine sretnom djecu Ukrajine.  Mnoga ukrajinska djeca će ove praznike provesti bez struje, hrane, vode ili napuštajući svoje domove i bježeći u sigurnije zemlje ili područja.

Muzej ratnog djetinjstva zajedno sa djecom iz cijele Bosne i Hercegovine priprema paketiće prijateljstva za djecu Ukrajine. Žele, barem na kratko, obradovati vršnjake koji žive usred rata. U ovu sjajnu akciju, uključila se i nastavnica njemačkog jezika u OŠ „Podlugovi“ Adina Sućeska.

„Poziv za prikupljanje paketića za djecu Ukrajine vidjela sam na facebooku. Prvo sam htjela učestvovati sa svojom djecom, pa sam došla na ideju da prikupimo paketiće sa učenicima devetog razreda. Međutim, želju da se priključe akciji, iskazali su i nastavnici i dosta učenika. Ujedinili smo se i uspješno prikupili paketiće. Motiv mi je bio „tvoje je samo ono što daš“. I sama sam bila izbjeglica. Kao dijete, dobila sam paketić iz Njemačke. I nakon trideset godina ostala sam u kontaktu sa porodicom koja mi je poslala paketić, oni dolaze u Bosnu i Hercegovinu i ja idem kod njih u Njemačku. Izrodilo se jedno veliko i pravo prijateljstvo. Trebamo djeci biti dobar primjer da u ovim teškim vremenima pomognu drugima. Skupili smo preko 70 paketića. Danas ćemo to odvući u Muzej ratnog djetinjstva. Djeca su se potrudila i prelijepo spakovala paketiće. To su paketići prijateljstva. Zahvaljujem se roditeljima koji su predivno odgojili svoju djecu“, istakla je nastavnica Sućeska.

Direktor Osnovne škole „Podlugovi“ Admir Abadžija zahvalio se svima koji učestvuju u humanitarnim akcijama koje organizuje OŠ „Podlugovi“, ali i pojedinci kao što je nastavnica Adina Sućeska.

„U ovoj školi veliki je broj učenika čiji su roditelji porijeklom iz Istočne Bosne koji su i sami preživjeli rat. Preživjeli su sve strahote naroda iz Ukrajine koji sad prolaze kroz rat. Akcija prikupljanja paketića za djecu Ukrajine doživjela je veliki odziv i imamo sada problem transporta paketića do odredišta. Koristim priliku da se zahvalim nastavnici Adini, uposlenicima,  učenicima i roditeljima koji su donirali paketiće. Nedavno smo imali dvije humanitarne akcije, jedna za našeg učenika a druga za učenika iz Ilijaša. I u buduće ćemo nastaviti sa ovakvim akcijama“, kazao je direktor Abadžija.

Nudžejma Osmanović, učenica je devetog razreda i djeci Ukrajine poželjela je ono najvrijednije, da žive u miru i sreći.

„Želimo djeci Ukrajine da pokažemo da nisu sami. Da postoje ljudi i djeca koja su uz njih. Želimo im mir i sreću, a onima koji vode rat da razmisle šta rade, zbog djece“, kazala je Nudžejma.

Sigurni da će paketići prijateljstva bar na trenutak usrećiti djecu Ukrajine, čestitamo nastavnici Adini Sućeska, uposlenicima, roditeljima i djeci koji su se odazvali ovom predivnom pozivu.

 

 

Povezane objave

Back to top button