KULTURAVIJESTI

Natječaj za dodjelu Nagrade “Alija Isaković” za najbolji originalni dramski tekst na bosanskom jeziku

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” objavljuje deseti bijenalni Natječaj za dodjelu Nagrade “Alija Isaković” za najbolji originalni dramski tekst na bosanskom jeziku. Nagrada je ustanovljena 2003. godine povodom 100. godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, a za cilj ima poticanje i razvoj savremenog dramskog stvaralaštva na bosanskom jeziku.

Nagrada je jedna i nedjeljiva, a dodjeljuje se bijenalno.

Ukoliko, po ocjeni žirija, kvalitet tekstova pristiglih na Natječaj ne bude zadovoljavao odgovarajuće vrednosne kriterije dramskog stvaralaštva, Nagrada se neće dodijeliti.

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” obavezuje se da nagrađeni dramski tekst objavi u obliku knjige, uz mogućnost njegova teatarsko-scenskog, radiofonskog, televizijskog ili drugog primjerenog izvođenja.

Novčani iznos Nagrade je 3.000,00 KM netto.

Pravo sudjelovanja na Natječaju imaju državljani Bosne i Hercegovine te svi drugi autori koji pišu na bosanskom jeziku bez obzira na državljanstvo, s tim da prijavljeni tekstovi ne smiju biti ranije objavljivani niti izvođeni na bilo koji način.

Natječaj je anoniman.

Rukopise treba dostaviti pod šifrom u tri štampana primjerka, a podaci o autoru dostavljaju se u dodatnoj zatvorenoj koverti u prilogu. Rukopisi se dostavljaju poštom ili lično na sljedeću adresu: Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, Branilaca Sarajeva 30, 71 000 Sarajevo, s naznakom: Za Nagradu “Alija Isaković”. Rukopise treba dostaviti najkasnije do 1. 11. 2023. godine, a rezultati Natječaja bit će saopćeni javnosti do 31. 12. 2023. godine.

biserje.ba

Povezane objave

Back to top button