ILIJAŠVIJESTI

Ne propustite i ove sedmice zaviriti u Književni kutak Biblioteke Ilijaš

Koliko knjiga čeka na Vas da ih pročitate baš ovog vikenda? Pročitali ste sve sa polica? Naša hrpa željenih naslova iz dana u dan sve je viša.  Kako jedna kineska poslovica kaže “Knjiga je vrt u džepu”. Ako i Vi ponekad poželite pobjeći u lijepi svijet mašte od svih i svega, knjiga je odlična destinacija. Ove sedmice uposlenici Gradske biblioteke Ilijaš preporučili su lektiru “Sablja i pero” Nure Bazdulj-Hubijar trilogiju snova Nore Roberts.

“Sablja i pero” Nura Bazdulj-Hubijar

Nura Bazdulj-Hubijar na sebe je skrenula pažnju nizom literarnih ostvarenja: Ljubav je sihirbaz, babo, (1994.), Naše međutim je rat (1995.), Okrutnost raja (1997.), Baš mi je žao (1999.) i dr. Potvrdila se kao vrsna dječija spisateljica, te kao autorica nekoliko romana, radio-drama i novela. Godine 2002. čitalačkoj publici ponudila je djelo Sablja i pero, čime je pokazala umješnost i dar da iz starih tekstova i rukopisa u današnjost prenese eho topline i ljudskosti.

Sablja i pero djelo je u kojem autorica prozni postupak reda u više dimenzija: – prošlost, – sadašnjost, – budućnost.

Postupak dvostrukog kodiranja umjetničkog teksta kod Nure Bazdulj-Hubijar ogleda se u tome da ona najprije osnovnu radnju priče nastoji historijski situirati, argumentirajući to arheološkim podacima kao što su fotografije građevina iz tog perioda, a potom, na razini znaka, uvodi figuru silepse kao vezivnog člana između originalnog teksta i interteksta, čime dvostruko kodirani element ukazuje na sintaksu, na prezentni znak tekstualne konzistencije.

“Osjecam blagu nelagodu u želji da ispričam kako sam došla u posjed ovoga rukopisa. Priče o davno izgubljenim manuskriptima nekim čudom slučajno pronađenim postale su već opće mjesto. Djeluju odveć  literarno. Ipak, ako nešto stvarno zvuči, to ne znači da je i nemoguće. I ja sam do ovog događaja držala da su priče o drevnim rukopisima samo ne previše inventivan književni trik. Sada sam u opasnosti da neko ovo moje sjećanje o pronalasku rukopisa smatra tek tehničkom doskočicom. Podsjeća to pomalo na bajku o lažljivom čobančetu…” (Nura Bazdulj-Hubijar)

Rođena je 20.avgusta 1951.godine u Mrđenovicima kod Foče. Od 1954. godine živjela je u Sarajevu, gdje se i školovala. Nakon završenog studija medicine 1975. godine seli u Travnik gdje i danas živi. Radi kao liječnik, specijalist medicinske mikrobiologije. Do sada je objavila niz romana, pjesama i drama, njezina djela prevođena su na njemački, nizozemski i norveški, a jedan od njenih romana 1996. snimljen je u tehnici za slijepe osobe. Uvrštena je u školske čitanke, Antologiju bošnjačkog putopisa XX. vijeka i u školsku lektiru. Narodno pozoriste Zenica je u sklopu Festvala Sarajevo-Sarajevska zima l998. premijerno izvodi njenu dramu “Braca” (“Rak na dusi”). Tekstovi Nure Bazdulj-Hubijar uvrsteni su u čitanke, a roman “Ruža” u lektiru.Na anonimnom konkursu za radio dramu u organizaciji Radija Bih dobitnik je nagrade za dramu “Sablja i pero” (1999.).

Nora Roberts – Trilogija snova

NORA ROBERTS rođena u Merilandu kao najmlađa od petoro dece i jedina kćerka u porodici u kojoj se brižljivo njegovala ljubav prema pisanoj riječi. I sama je riješila da se okuša u pisanju 1979. godine kada je tokom zime ostala u kući, i tokom te, sada već čuvene snježne oluje, rođena je njena književna karijera. Prvu knjigu objavila je dvije godine kasnije i od tada ne prestaje da niže književne uspjehe. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a magazin Njujorker proglasio ju je za „omiljenog pisca Amerikanaca“. S obzirom na to koliko se njena djela čitaju u našoj Biblioteci, kazali bismo da je omiljena i u našem gradu.

Odvaži se sanjati

Kći stroge Irkinje, domaćice kuće Templetonovih, Margo je bila poput člana obitelji. Ipak, duboko u sebi, znala je da novac ne može kupiti ono za čim najviše žudi – majčino prihvaćanje. Zato su je snovi odveli daleko…

Slijedi svoj san

Iako Kate nije bila lijepa kao Margo ni elegantna kao Laura, znala je da ima nešto što one nikad neće imati ?
dobar nos za posao. Odjednom, suočena s neugodnostima u profesionalnoj karijeri, bila je prisiljena zagledati
se duboko u sebe ? da bi otkrila što nedostaje u njezinu životu… i u njezinu srcu.

Pronađen san

Nakon propala braka, Laura se našla na novom početku. Buđenje je bilo grubo i u tridesetoj godini njezin život nije imao nikakve sličnosti s onime o čemu je sanjala. Michael Fury obišao je pola svijeta i zadnje mjesto na kojem bi poželio skrasiti se bilo je imanje Templetonovih…

Idilična slika: vikend pred nama, kafa miriše, čokolada je tu i Vaše omiljene knjige. Ako to nije pravi odmor, ne znamo šta je.

Knjige preporučila: Jasmina Masnopita-Gradska biblioteka Ilijaš

 

Povezane objave

Back to top button