ILIJAŠVIJESTI

Nedžad ef. Mustafić: Lejletu-l-kadr je noć znanja, sudbine, moći, časti i dove

Nalazimo se u zadnjoj trećini mjeseca Ramazana, trećini za koju Poslanik, s.a.v.s., kaže da je „štit od vatre“ za vjernike. U ovoj trećini se nalazi posebna noć, koja je bolja od hiljadu mjeseci. Ova noć je tako velika jer ju je Allah, dž.š., odabrao da se u njoj počne  spuštati Njegova Riječ, u posljednjoj formi, Kur’anu, ljudima da bi im pokazala život dostojan čovjeka. O noći Lejletu-l-kadr govorio je imam u džamiji Ljubnići Nedžad ef. Mustafić

Kao najznačajnija noć u povijesti ovoga svijeta Lejletul-kadr je bremenita brojnim vrijednostima, od kojih izdvajamo najbitnije:

  1. Noć časti

Ova noć pokazuje čast čovjeka. On je dostojan da primi i sasluša Riječ Allahovu i sposoban je pretočiti u svoj život. Ove noći također je obznanjeno da čovjek ne robuje nikome drugome nego samo Allahu, dž.š., što mu daje slobodu, širinu i najveću počast kao halifi Božijem!

  1. Noć moći

Osoba koja se otvori Kur’anu, koja ga redovno uči, pa i ove noći, razumijeva ga i primjenjuje u životu je pronicljiva, aktivna i odgovorna. Onaj čije je biće prožeto Kur’anom posjeduje duhovnu snagu koja mu daje samopouzdanje da hrabro i nepokolebljivo ide kroz život. Takvim osoba nije uzrječica kazati „ne mogu“, nego: „S Božijom pomoći sve se može postići!“ Kuće takvih su svijetle poput zvijezda na nebu, naspram onih, u čijim kućama se ne uči Kur'an, Poslanik, s.a.v.s., takve kuće opisuje tamnim i strašnim poput kaburova.

  1. Noć dove

U ovoj noći bezbroj meleka silaze na Zemlju. Kapije nebeske su širom otvorene i, kao ni u jednom drugom trenutku dove ove noći bivaju uslišane. Iskoristimo to! 

  1. Noć znanja

Kur’an od nas traži da budemo obrazovani i informirani. Bez obzira na godine života traži se konstantno učenje i obrazovanje, profesionalno i vjersko. Ne zanemarimo Kur’an, ako ga ne znamo učiti, potrudimo se, bez obzira koliko godina imali, da počnemo učiti kur’ansko pismo. Nezamislivo je da se smatramo muslimanima, a da nismo pokušali naučiti učiti Božije Riječi.

Kod nas je u Islamskoj zajednici BiH Lejletu-l-kadr i noć mektebske nastave. Ovo je trenutak da se iskreno preispitamo koliko se trudimo da naša djeca idu u mekteb i koliko nam je stalo da budu poučeni osnovnim duhovnim i moralnim vrijednostima islama.

Povodom toga ćemo ako Bog da u subotu, 08. maja, odnosno 26. dana Ramazana, uoči 27. noći, u džamiji u Ljubnićima svoj djeci do 15 godina podijeliti paketiće, bez izdvajanja. Dakle, onima koji idu i koji ne idu u mekteb, i onima koji će ako Bog da krenuti. Ovim povodom pozivam roditelje da dođu sa svojom djecom da im uljepšamo ove predbajramske dane.

Radosna vijest za nas je također da ćemo na taj isti dan promovisati naše nove učače Kur'ana. Naše vrijedne polaznike mekteba koji su uprkos svim poteškoćama online nastave smogli snage i uložili napor da završe učenje sufare. Molim Allaha da njima i njihovim roditeljima primi ovo hairli djelo, da se što češće druže s Kur'anom i da po njemu postupaju.

Šta još činiti u ovoj noći?

Ove noći trebamo analizirati naše stanje, zapitati se u čemu griješimo, koji su nam nedostaci. Iskreno se obratiti Allahu, dž.š., da nam grijehe oprosti da bez tih opterećenja iz prošlosti nakon ramazana počnemo novi život.

Učiti Kur’an i to s razumijevanjem, ako ne razumijemo arapski jezik, učiti i prijevod. Učiti Kur’an kao da se nama, sada, ovdje, u Bosni i Hercegovini, objavljuje!

Također, lijepo je određeno vrijeme provesti u klanjanju dobrovoljnog namaza – nafile. Pokazati i time da se u životu ne zadovoljavamo minimumom, nego da osjećamo potrebu i želju da u razgovoru s Uzvišenim Gospodarom budemo što duže, posebno u ovim mubarek trenucima.

Nakon toga, posvetiti se učenju različitih oblika zikra, a sve završavati činjenjem dova, prije svega onih koje su spomenute u Kur’anu i sunnetu, a onda iskazati i ono što nam na duši leži i što nam otežava život. Allah, dž.š., je Svemoćan, a Muhammed, s.a.v.s., je o Njemu rekao „da je On stidan i plemenit i stid Ga je kada mu Njegov rob digne ruke da mu ih vrate prazne, bez ičega!“ (Et-Tirmizi, Sunen, br. 3.479.)

Posebno te noći Allahu, dž.š., treba upućivati dovu koju je Poslanik, s.a.v.s., preporučio svojoj časnoj supruzi, Aiši, r.a.:

ALLAHUMME INNEKE ‚AFUVVUN KERIMUN, TUHIBBU-L-‚AFVE FA’FU ‚ANNI.

„Allahu moj, zaista Ti praštaš i plemenit si, voliš praštati, pa oprosti mi!“ (Et-Tirmizi, Sunen, br. 3.435)

Ovo ne može značiti, niti ikada znači da je bitno samo ovu noć provesti u ibadetu, a da nakon toga možemo kroz cijelu godinu raditi šta hoćemo i neodgovorno se ponašati. Nigdje kao u islamu nije naglašen kontinuiran i istrajan rad na putu dobra. Muslimani su počeli nazadovati kada su se zadovoljili da samo rijetke trenutke kvalitetnije iskoriste, a svo drugo vrijeme da ljenčare i u besposlici provode.

Ako je Božija Riječ uspjela ozbiljnom primjenom od Poslanika, s.a.v.s., ostvariti takav preporod ljudskog društva u 7. stoljeću na području Arabijskog poluotoka, a kasnije i šire, zar to ne može danas u 21. stoljeću gdje god ima muslimana?!

Na globalnom planu ova noć je bolja od hiljadu mjeseci, a hoće li to biti na našem pojedinačnom planu sudbonosna noć, noć prekretnice u našem životu, noć našeg buđenja, aktiviranja, žustrog kretanja naprijed, ili još samo jedna obična noć u nizu, to zavisi od nas!

Da nam Allah, dž.š., u ovim mubarek danima i noćima očisti dušu, prosvijetli um, otvori oči i osnaži volju da odvažnije krenemo putem našeg uspjeha!

Povezane objave

Back to top button