Nema povećanja plata u zdravstvu Kantona Sarajevo do naredne godine

Novih povećanja plata za radnike u zdravstvu Kantona Sarajevo neće biti do istekapostojećeg kolektivnog ugovora, potvrdili su ovo nadležni u kantonalnoj vladi pa konferenciji za novinare.

Vlada KS je proteklih mjeseci aktivno radila na zahtjevu zdravstvenih radnika da se pristupi izmjeni kolektivnog ugovora kada je riječ o koeficijentu plata, kazao je premijer kantona Nihad Uk.

“U aprilu prošle godine potpisani kolektivni ugovor sa tri reprezentativna sindikata u zdravstvu. Tim ugovorom povećane su plate svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima između 26 do 37 posto. Važeći kolekt ugovor traje do kraja aprila iduće godine i zato novo povećanje koje se traži ne treba raditi u ovom trenutku”, kazao je premijer.

Istakao je da doktori trebaju imati najviše plate, da trebaju društvu, i daje je preko 25 posto nemedicinskog kadra, pa se kako je rekao postavlja pitanje da li treba da se ide u povećanje tih plata.

Ministra zdravstva KS Haris Vranić kazao je kako je trenutno u zdravstvenom sektoru kantona zaposleno sedam i po hiljada radnika od čega je 25 posto nemidicinskog kadra, dok je po međunarodnim standardima ekonmski prihvatlji i održiv model oko 14 posto.

On jee podsjetio je sta je vlada uradila u proteklom periodu, i da su time su pokazali da zdrav kadar ima dobre uslove za rad.

Za taj novi kolektivni ugovor za 2022.godinu ZZO KS izdvojio je dodatnih 51 milion maraka za plate uposlenika u zdrav sistemu.

bhrt.ba

Prethodni članakZdravstveni radnici u KS danas izlaze na proteste, najavili i generalni štrajk
Naredni članakLana Pudar izborila finale Svjetskog juniorskog prvenstva