ILIJAŠREPORTAŽEVIJESTI

Nermin ef. Bahtanović među prvih deset učača Kur'ana na Internacionalnom takmičenju u Iranu

Nermin ef. Bahtanović, imam džamije Lješevo, poznat je kao vrstan karija (učač Kur'ana), a mještani ovog lijepog ilijaškog naselja imaju privilegiju slušati njegov bogati  glas već 20 godina. Učesnik je brojnih večeri Kur'ana širom BiH i dijaspore  i domaćih i internacionalnih takmičenja u učenju Kur'ana, na kojima zauzima visoke pozicije u krajnjem plasmanu. Posljednje takvo takmičenje na kojem je učestvovao održano je prije nekoliko sedmica  u Iranu,  gdje  se Bahtanović plasirao među prvih deset učača.

Prvo internacionalno takmičenje bilo je  2010. godine na Olimpijadi učača Kur'ana, hadisa i tefsira u Komu, gdje sam zauzeo 3. mjesto.  Drugo takmičenje  je bilo u Teheranu 2012. godine gdje sam se plasirao u finale i nedavno sam se vratio iz Irana gdje je održano Internacionalno takmičenje učača Kur'ana . To je jedno iskustvo gdje se upoznajete sa stotinama učačima iz 50 različitih zemalja, predstavljaju se i običaji, nošnje, ljudi.  U četiri kategoriji se daju bodovi: tedžvid, glas, tilavet, način pravljenja pauze u učenju i dr., kazao nam je efendija  Bahtanović, a svi učesnici moraju proći stroga testiranja kako bi samo nastupili u zvaničnom dijelu programa.

U džamiji i u haremu džamije Lješevo zatekli smo užurbanu atmosferu, radove na uređenju, krečenju, čišćenju pred nastupajući  mubarek mjesec Ramazan. Nermin ef. Bahtanović upoznao nas je sa aktivnostima koje su planirane u njegovom džematu, gdje će,  kao i u ostalim džamijama,  biti organizirane mukabele, kratka predavanja, omladinska sijela, zajednički iftari i  ostale redovne aktivnosti.

Kroz hadis Muhammeda a.s. ef. Bahtanović uputio je poruku pred Ramazan slušateljima Radio Ilijaša:

“O ljudi! Stigao vam je veliki blagoslovljeni mjesec u kome ima jedna noć koja je bolja od hiljadu drugih mjeseci u kojima nema te noći. Postiti ovaj mjesec je obligatna dužnost, a klanjati nafilu u toku njegovih noći je dobrovoljni ibadet. Onaj ko se Allahu približi dobrim djelom u toku ovog mjeseca isto je  izvršenom farzu izvan ramazana, a onaj ko izvrši farz uz ramazan ravno je kao obavljenih sedamdeset farza u drugom mjesecu. Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada za strpljivost je Džennet. To je mjesec kad se posjećuju siromašni, bolesni i potrebni s ciljem da se s njima podijeli njihova nevolja. To je mjesec u kome se hrana, opskrba i zarada iskrenog muslimana povećava. Muslimana u njemu prati veći bereket. Onaj ko druge pozove sebi na iftar biće mu oprošteni grijesi i biće spašen od Džehennema.“   Ovome nemam šta dodati osim-blago li se onome ko mubarek Ramazan iskoristi i kome na prođe u nemaru i griješenju. Molim Allaha dž.š. da hairli dočekamo u zdravlju  i rahatluku Ramazan i da ga u  ibadetu provedemo i iz njega čisti od grijeha izađemo, a poslije ponovo ustrajni u vjeri budemo, poručio je ef. Bahtanović.

Na kraju ove posjete Nermin ef. počastio je slušatelje Radio Ilijaša učenjem Kur'ana kao i izvedbom ilahije. Ne propustite reportažu danas od 17 sati u našem radijskom programu.

 Iz biografije

Nermin Bahtanović, rođen 21. decembra 1977. godine  u Rogatici. Osnovnu školu završio u Ustiprači kod Goražda. Medresu „Osman ef. Redžović“  završio  je 1997. godine u Velikom Čajnu -Gračanica Visoko,  a te godine počeo obavljati dužnost imama u džamiji u Lješevu. Sin je cijenjenog penzionisanog imama Osmana ef. Bahtanovića.

 

Povezane objave

Back to top button