Nezdrav vazduh u Sarajevu

Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 04.januar 2021: Goruće pitanje u Kantonu Sarajevo, kao i u nekim drugim dijelovima Bosne i Hercegovine je enormna zagađenost zraka. ( Elman Omic - Anadolu Agency )

Nakon nekoliko dana kvalitetnog vazduha tokom noći i jutros u Sarajevu je došlo do naglog pogoršanja situacije i vazduh je jutros nezdrav za stanovništvo. Indeks kvaliteta izmjeren u 7.00 sati iznosio je 164.  

Upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebali bi smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Prema mjerenjima u ostalim bh. gradovima vazduh je nezdrav za osjetljive grupe na području Lukavca i Tuzle gdje je indeks kvaliteta vazduha iznosio 150 i 127.

U takvim uslovima upozorava se da bi oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Vazduh je jutros umjereno zagađen na području Banjaluke i Srebrenice u kojima je indeks kvaliteta vazuha u 7.00 sati iznosio 93 i 85. U takvim uslovima sa kvalitetom vazduha neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje vazduha. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Kako navode iz Eko akcije, koja prikuplja podatke, sa brojnih mjernih stanica zbog kvarova ili problema u prijenosu podataka jutros nema informacija u vezi sa kvalitetom vazduha.

Prethodni članakBiH u finalu Svjetskog prvenstva u Sarajevu
Naredni članakVlada FBiH ograničila cijenu peleta na 560 KM