Godišnjica obilježavanja “Slamanje neprijateljske ofanzive u širem rejonu Kruševa”, obilježit će se  danas  kod Spomen obilježja šehidima MZ Dragoradi i III bataljona 126.bbr Ilijaš sa početkom u 13.30 sati.

Ova godišnjica uvršena je u kalendar obilježavanja značajnih datuma, a ove se godine obilježava prvi put.

Tim povodom u programu Radio Ilijaša gostovao je organizator obilježavanja Nijaz Medić koji  je podsjetio na hrabrost i žrtvu sinova Ilijaša, čija su imena uklesana na spomen ploču šehidima MZ Dragoradi.

-Drugi dan Bajrama Dan je šehida, a istog dana obilježavamo ono što je Treći bataljon dao za BiH u sastavu 126. Brdske brigade Ilijaš. To su veliki doprinosi, 61 ime na spomeniku toga kraja govori o herojima koji su dali živote i govori o važnosti i vrijednosti tih jedinica, koje su odbranile jake položaje i kote. U velikim bitkama za Moševićko brdo u najodsudnijoj bici poslije pogibije komandanta Hašima Spahića, vod Ilijašana Trećeg bataljona je u oštroj borbi osvojilo kotu, ovladalo kotom i živote su izgubili četverica boraca. Ja im moram imena spomenuti jer oni to zaslužuju, tada su živote su izgubili: Ibro Fazlić, Ibro Carina, Suad Durić, Fazil Memić. U drugim bitkama koje su se desile 5. novembra na Papratnoj stijeni, Mačku i širem platou planine Zvijezde poginuli su komandir tog voda Sifet Šečić, Hrustem Herić zvani Bjelkan čija su imena po hrabrosti dobro poznata pripadnicima Trećeg bataljona i Prve slavne olovske brigade u čijoj smo bili zoni odgovornosti, podsjetio je Medić.

Nakon obilaska šehidskog mezarja u Solunu,  u 13:30 bit će održan vjerski program, polaganje cvijeća i odavanje počasti na  kod Spomen obilježja šehidima MZ Dragoradi i III bataljona 126.bbr Ilijaš.

Zbog aktuelne situacije sa pandemijom korona virusa i mjera nadležnih organa, delegacije općine Ilijaš, boračkih udruženja općine Ilijaš i Organizacionog odbora će položiti cvijeće i na prigodan način odati počast šehidima i poginulim borcima – bez drugih programskih sadržaja.

 

Share.

Comments are closed.