ILIJAŠVIJESTI

Nišićka visoravan: Sjećanje na Nesiba Malkića

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević 26. oktobra je, na platou Nišićke visoravni, sa savjetnikom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Dževadom Mahmutovićem, potpredsjednikom Republike Srpske Ramizom Salkićem, generalom Armije RBiH Salihom Malkićem i saborcima iz kantona i općina Bosne i Hercegovine, te delegacijama boračkih udruženja koja baštine tradiciju Armije RBiH, odao počast, proučio Fatihu i položio cvijeće na mjestu pogibije gazije – heroja Nesiba Malkića.

Ministar Bukvarević je istakao da su komandant Malkić i njegovi saborci dali živote za državu Bosnu i Hercegovinu, njenu i slobodu svih njenih građana, te podsjetio da su samo istinski heroji, kakav je bio Nesib Malkić i svi pripadnici Armije RBiH, uložili nadljudske napore u odbrani ovog koridora, tako i cijele BiH i svih njenih građana.

Mi nismo željeli ni rat ni sukobe. Agresor na BiH je provodio sve aktivnosti na uništenju Bosne i Hercegovine kao države i Bošnjaka kao naroda. Naši bosanski šehidi su nam ostavili u amanet državu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj će biti poštovani ljudska prava i slobode. To je naša zadaća, naš amanet, i zbog toga nam je trajna zadaća da obilježavamo ovakve datume i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata i da s ovog i ovakvih mjesta šaljemo poruke našim prijateljim i neprijateljima da su patrioti zajedno – kazao je Bukvarević, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Nesib Malkić dobitnik je ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine. Ukopan je u Gornjim Dubravama, gdje je i rođen, obavještavaju iz Vlade FBiH.

Povezane objave

Back to top button