Nova organizacija javnog linijskog prijevoza putnika u uslovima opasnosti od širenja koronavirusa

Za potrebe nastavka normalizacije organiziranja javnog linijskog prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera u okolnostima opasnosti od širenja koronavirusa, formirana je Radna grupa sačinjena od predstavnika prijevoznika i Ministarstva saobraćaja KS koja je kreirala Instrukciju za organizovanje javnog linijskog prijevoza putnika na području KS.

Također, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS predložilo je novi model organiziranja nastavnog procesa od 14. septembra ove godine.

Novi model podrazumijeva povećan obim korištenja usluga javnog linijskog prijevoza putnika od strane učenika, čime se stvorila potreba za poboljšanim nivom organiziranja javnog linijskog prijevoza u KS.

Na osnovu današnjeg zaključaka Radne grupe donesena Instrukcija definirala je:

Rad javnog linijskog prijevoza putnika koji će se organizirati postupno u fazama, u skladu sa epidemiološkom slikom;

Na bazi podataka o broju prevezenih putnika, kao i iskazanom interesu korisnika usluga, Ministarstvo saobraćaja KS će u saradnji sa prijevoznicima nastaviti proces normalizacije u javnom linijskom prijevozu putnika.

Uzevši u obzir preporuke Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine po pitanju javnog linijskog prijevoza putnika, prijevoznici GRAS i Centrotrans će uskladiti redove vožnje sa stvarnim potrebama: u terminima odlaska i povratka učenika, uzimajući u obzir da prva smjena započinje u 09:00, a druga smjena u 13:30 sati.

Prethodni članakPočinje isplata dječijih dodataka i naknada za porodilje
Naredni članakPočela rekonstrukcija putne veze R445 – Zgrada socijalnog stanovanja u MZ Stari Ilijaš