VIJESTI

Novi potres magnitude 7,7 pogodio Tursku

Novi zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je južnu tursku provinciju Kahramanmaras. Iz Uprave za vanredne situacije Turske (AFAD) navedeno je kako epicentar zemljotresa zabilježen u distriktu Elbistan, također u Kahramanmarasu na čijem području je registrovan i jutrošnji zemljotres.

Zemljotres je zabilježen u 13.24 sati, po lokalnom vremenu, na dubini od sedam kilometara. Stručnjak AFAD-a ORhan Tatar potvrdio je kako se radi dva odvojena zemljotresa, koji su jedan drugome okidač.

“U regiji (Kahramanmaras) postoji ozbiljna potresna aktivnost. Naknadni potresi nastavit će se do magnitude 6,5 do 6,7”, pojasnio je Tatar.

U razornom zemljotresu koji je jutros pogodio jug Turske dosad je poginulo 912, a povrijeđeno 5.385 osoba, potvrdio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u sjedištu Uprave za vanredne situacije Turske (AFAD) u glavnom gradu Ankari.

Epicentar jutrošnjeg zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su također teško pogođene potresom.

Povezane objave

Back to top button