Novi projekat Gradske biblioteke Ilijaš:”Pokretna biblioteka”oduševila učenike PŠ Dragoradi

Gradska biblioteka Ilijaš sa zadovoljstvom predstavlja novi projekat „Pokretna biblioteka“. Ovaj projekat obuhvata područne škole Dragoradi, Gajevi i Kamenica OŠ „Srednje“ i predviđeno je da traje tokom čitave školske godine.

„Pokretna biblioteka“ ima za cilj omogućiti djeci da na ovaj način izaberu sebi omiljene naslove i da ne moraju ići u centralnu školu po njih. Djeca nisu uvijek u mogućnosti da odu u centralnu školu kako bi podigli sebi lektiru.

Danas su bibliotekar Semir Spahić sa direktoricom OŠ „Srednje“ Dženitom Čehajić- Kulo i bibliotekarkom škole Mašom Alić – Hodžić posjetili PŠ “Dragoradi”. Na samom početku druženja Spahić je učenicima poklonio knjigu „Tu, gdje se rodih ” zbirku radova učenika ilijaških osnovnih škola. Nakon toga uslijedilo je učlanjenje u Gradsku biblioteku gdje su učenici dobili članske kartice. Mališani su bili oduševljeni, te su počeli birati knjige koje bi uzeli, bilo je tu dosta dilema, ali su na kraju izabrali sebi omiljene naslove.

Spahić je istakao da su djeca u Dragoradima pokazala interesovanje za knjigom, te da je ovaj projekat „Pokretna biblioteka“ odlična stvar.

„S obzirom na to da je oktobar mjesec knjige, ovo je odlična prilika da počnemo sa našim projektom “Pokretna biblioteka“ koja obuhvata područne škole OŠ „Srednje“. Područne škole nemaju biblioteku, djeci je jako važno da imaju pristup knjigama, slikovnicama ono zapravo što njih zanima. To smo danas i vidjeli da je to jako dobra ideja i da je pun pogodak. Bili smo u Dragoradima i ta područna škola ima šest učenika, danas je njih pet bilo i bili su jako sretni što smo došli i uzeli bi da su mogli po 20 knjiga. Također, učenici su imali i radionicu i mislim da je danas bio jako lijep dan. Njima svaka promjena u toj njihovoj svakodnevnici je dobrodošla. Mi ćemo nastaviti dalje sa drugim područnim školama, a tu su Gajevi i Kamenica. Morat ćemo imati taj kontinuitet jer smo već djeci ostavili jedan broj knjiga po koji ćemo morati otići i naravno odnijeti im nove knjige i da će ta „Pokretna biblioteka“ zaista da zaživi“ kazao je Spahić.

Direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić- Kulo iskazala je zahvalnost što je Gradska biblioteka prepoznala potrebu i značaj promoviranja knjige i općenito kulture čitanja.

„Naši učenici su učlanjeni u našu školsku biblioteku, ali svakako ove radionice i aktivnosti koje su popratne uz učlanjenje u Gradsku biblioteku našim učenicima PŠ “Dragoradi” znači mnogo. Do kraja ove sedmice obići ćemo i PŠ Gajevi i PŠ Kamenica i sigurna sam da će učenici iskazati svoje oduševljenje i da će kroz svoj angažman više biti uključeni u rad Gradske biblioteke i da će svoje slobodno vrijeme iskoristiti uz knjigu“ rekala je Čehajić- Kulo.

Nakon učlanjenja za mališane je održana i likovna radionica gdje su imali priliku crtati kako bi to izgledao njihov naslov knjige. Za sutra je planirana posjeta PŠ Gajevi, a u petak PŠ Kamenica.

 

Prethodni članakObjavljen Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u KS
Naredni članakNapreduju zajednički projekti Ministarstva privrede KS i Općine Ilijaš