ILIJAŠ

Novogodišnja anketa: S građanima Ilijaša o godini na izmaku i očekivanjima u Novoj 2023.

Pripreme za ispraćaj 2022. i doček Nove 2023. godine uveliko se privode kraju. Širom Bosne i Hercegovine građani će Novu godinu dočekati na otvorenom uz pjesmu i vatromet. Ipak ima onih koji će izabrati i mirniju, kućnu atmosferu.

Praznična atmosfera vlada i u našem gradu. Staru godinu ispratit ćemo uz domaće bendove “Meteori” i “Jutro”, a u ponoć dočekati Novu 2023. uz veliki novogodišnji vatromet. Izašli smo na ilijaške ulice i razgovarali s našim građanima o godini na izmaku i očekivanjima u 2023. godini. Pored zdravlja, građani su u novoj godini poželji uređeniji sistem jer bi to u svakom smislu olakšalo život u Bosni i Hercegovini.

-Prezadovoljan sam kada je u pitanju ova godina, zdravljem prije svega, pa onda i aktivnostima koje su urađene. Turbulencije su uvijek prisutne, ali ja sam optimista i nadam se da će se u narednom periodu te poteškoće prevazići i da ćemo početi živjeti boljim životom. Naravno, u Novoj 2023. svim ljudima želim svu sreću, te da u zdravlju i veselju prožive novogodišnje praznike i naravno uspješu čitavu godinu – kazao je naš sugrađanin.

 Svjesni globalne krize, građani su posebno nezadovoljni porastom cijena naročito osnovnih životnih namirnica i energenata.

-Ovom godinom nisam zadovoljan upravo zbog inflacije i poskupljena koja su nas zadesila. Očekujem da se poskupljenja smanje kako bi niža klasa mogla da preživi – poručio je građanin.

Ipak, u narednoj godini se nadaju da će biti bolje i u samoj lokalnoj zajednici.

-Kao i svaki građanin, u narednoj godini se nadam da će biti bolje. Mi u Ilijašu nemamo cvjećaru, a mislim da bi svaki grad trebalo da je ima. Mislim da bi i kultura trebala biti na većem nivou. Kako je načelnik Fazlić došao malo su se stvari popravile, imamo i Gradski stadion, prave se putevi i mislim da stanje u našoj općini ide na bolje. Pomaka svakako ima – kazala je jedna od naših sugrađanki.

-Kriza u 2022, divljanje cijena i nekontorilisanje istih je doprinijelo da se standard života zakomplikuje, od povećanja energenata do osnovnih životnih namirnica. U 2023. ne očekujemo neke posebne promjene, jer poslije inflacije dolazi recesija – to je ono što najavljuju ekonomski stručnjaci. Mislim da će 2023. i 2024. biti izuzetno teške godine. Znamo da naša država nije u potpunosti uređena kada su u pitanju socijalne pomoći najugroženijem stanovništu, nadziru se neki pomaci kroz jednokratne pomoći, ali mislim da to nisu trajna rješenja za porodice koje nemaju redovna primanja. Možemo istaći da je u ovoj godini u velikoj mjeri olakšalo to što smo imali besplatne udžbenike, jer kao roditelju koji od iduće godine školuje troje djece, znantno je pomoglo. Nadam se da će se taj trend nastaviti i u 2024. gdje ćemo kroz sistemska rješenja pomagati našim građanima – dodao je građanin naše općine.

Svjesni smo trenda odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine. Mladi odlaze u zemlje u kojima su sistemi uređeniji i prilike za zasnivanje porodica sigurnije. Ipak, naši građani danas su poručili da je dobar život u našoj domovini svakako moguć, a da su mladi upravo ti koji mogu da ga i ostvare.

Svim mladim, građanima naše općine, slušateljima Radio Ilijaša želimo sretniju, uspješniju i za život ugodniju novu godinu.

Povezane objave

Back to top button