Novogodišnji intervju sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem: U izazovnoj i teškoj 2020. godini nismo izgubili nijedan projekat

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić u novogodišnjem intervjuu za Radio Ilijaš,  2020. godinu ocjenjuje teškom i punom izazova, koju je definisala pandemija koronavirusa i  u kojoj su prioritet bili zdravstvo, socijalna problematika i podrška privrednom i poljoprivrednom sektoru. Osim toga, ovo je godina u kojoj su građani općine Ilijaš izabrali načelnika Fazlića treći put, da sljedeće četiri godine bude lider i nastavi sa realizacijom brojnih započetih projekata.

Koristimo priliku da Vam čestitamo na novom mandatu na čelu Općine Ilijaš i molimo za kratak komentar rezultata Lokalnih izbora 2020?

Fazlić: Lokalni izbori, Centralna izborna komisija je objavila rezultate,  verificirala rezultata, SDA pobjednik je u općini Ilijaš, ja sam kao njen kandidat  voljom građana dobio najviše glasova. Nastavljamo voditi ovu općinu u kapacitetu kakav je bio u prethodnom mandatu, SDA i ja imamo kapicitet da ćemo imati većinu u OV, koristim priliku da čestitam novoizabranim vijećnicima, da ih pozovem na saradnju i mislim da možemo  dobroj atmosferi nastaviti realizirati projekte bitne za općinu i nastaviti raditi u najboljem interesu građana.

Na samom smo kraju godine  obilježene pandemijom koronavirusa koja je otežala funkcionisanje cjelokupnog sistema , koliko su planovi i ciljevi ostvareni, kako ste zadovoljni postignutim s obzirom na cjelukupnu situaciju?

Fazlić: Pandemija je ostavila traga na svjetsku ekonomiju, način života ljudi, mnoge stvari su promijenjene, nametnute uslovno rečeno, što je utjecalo da promijenimo način života. Povećane su potrebe za jačanjem zdravstvenog sistema, jačanje sektora iz socijalne sfere, kao i da se pomogne ekonomiji koja je značajno pala,  6,5 posto pao je BDP u BiH, to je prevelik pad i refleksije prevelike, izgubljena radna mjesta, manji prihodi, nivo egzistencije koji smo imali do polovine marta kada je proglašeno ovo stanje. Od polovine marta do polovine maja izgubljeno je 507 radnih mjesta. Ono što smo mi radili kroz razne mjere sa ostalim nivoima vlasti, uspjeli smo u julu amortizirati, 300 ljudi se uspjelo vratiti na posao, ipak je i dalje manji je broj uposlenih nego prije pandemije. Imamo privredne aktivnosti, što ukazuje da ćemo se vratiti na broj zaposlenih i ostvariti pozitivne rezultate u smislu privrednog rasta. Taj rast ovisit će od generalnog stanja svjetske ekonomije, ekonomije u EU, ilijaška privreda je izvozno orijentirana i ako se oporave ta tržišta, vratit će se  naša preduzeća, koja su pokazala vitalnost fleksibilnost u ovom procesu. Podržali smo i segment poljoprivrede, imamo 800 registrovanih gazdinstava, nastojali smo da se poveća poljoprivredna proizvodnja i više smo izdvojili iz Budžeta, 270 hiljada prošle godine, ove 420 hiljada u nizu programa, proljetne i jesenske sjetve, redovne aktivnosti , nabavka mehanizacije, a sve to dopronosi povećanju poljoprivredne proizvodnje.

Zdravstveni i socijalni aspekt bili su najvažniji, provođenje mjera kriznih štabova, uključili smo se u rješavanje potreba građana i našeg Doma zdravlja, sredstva za zaštitu, a u nekom narednom periodu kupili i sanitetsko vozilo jako potrebno ne samo zbog korone, nego za bolji kvalitet pružanja usluga.

Socijalna sfera uključila je povećane pozicije budžetski, obuhvaćen veći broj ljudi, saradnja sa humanitarnim organizacijama, što je utjecalo da egzistencija građana bude zaštićena.

Donesene su mjere štednje, budžet je bio manji, osjetan je pad prihoda ipak brojni projkti su relizirani. Na koji način?

Fazlić: Mi smo početkom marta napravili plan mjera i ušteda, gdje smo obezbjedili  500 00 hiljada KM za socijalni, zdravstveni i privredni sektor, pad prihoda značajan od 15 posto, izgubili smo pola miliona maraka. Prihodi iz ekonomskih aktivnosti također su manji i sam budžet je manji. Ono što je bila obaveza, uspostavili smo prioritete u realizaciji projekata, srećom kroz izvršavanje budžeta Vlada FBiH pomogla je 350 hiljada i KS budžetska i kreditna uključuli su se  u realizaciju projekata. Mi smo se borili za svaki projekat u našem planu za ovu godinu i nisam vjerovao da ćemo uspjeti realizirati sve projekte, obezbjeđena su sredstva ili potpisani ugovori. Negativni efekti nedostatka novca je da je jedan broj projekata terminski odgođen ali svi su se našle u procedurama i određen broj projekata u fazi je realizacije

Najvažiji projekat kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura je sanacija i rekonstrukcija regionalne ceste od Malešića do Starog Ilijaša. Srećom, kriza i pandemija nisu utjecali na njegovu realizaciju.

Fazlić: Najavljujemo taj projekat dvije do tri godine, to je složen projekat, s aspekta da smo željeli da realizujemo i komunalna, energetska infrastruktura, javna rasvjeta i trebalo je vremena, sve je završeno i kroz okvirni sporazum Ministarstvo saobraćaja, Direkcija za ceste KS i Općina Ilijaš potpisali su sporazum vrijednosti  2,6 miliona maraka, intenzivno se radi, prije svega energetske i komunalne infrastrukture i nadam se da će do proljeća biti završeno, kako bi se krenula sa rekonstrukcijom saobraćajnice.

Ono što je važno je sigurnost pješaka i s obje strane gradit će se trotoar i cijelo naselje će biti potpuno infrastrukturno riješeno i nadam se završetku do kraja 2021. godine i kroz ugovore namjenska sredstva za realizaciju. Mi zaista regionalnu cestu tretiramo kao ključni prioritet, to je saobraćajna žila kucavica Ilijaša s obzirom na to da smo završili dio do granice prema Visokom,kroz  etapno rješavanje dionica sve smo bliži da dobijemo potpuno rekonstruisanu regionalnu cestu.

Jedan od važnih projekata, posebno potreban i funkcionalan u trenutnoj epidemiološkoj situaciji je  savremeni Operativni centar CZ Ilijaš.

Fazlić: Ovaj centar je od velike važnosti za općinu Ilijaš. Operativni centar će pokriti kompletno područje općine Ilijaš. Sve službe u sistemu sigurnosti će biti uvezane sa ovim centrom kao što je profesionalna vatrogasna jedinica, Dom zdravlja i PU Ilijaš. Komunikacija će biti olakšana i efikasnija i sve ovo se odnosi na aktivnost CZ.Ovaj centar će unaprijediti usluge CZ. 

Kapitalni projekat za sportiste, građane ali i sam Ilijaš je izgradnja Gradskog stadiona. Osim tog projekta, koliko je Općina ove godine učestvovala u drugim projektima iz oblasti sporta, kulture, obrazovanja?

Fazlić: Ušli smo u projekat izgradnje Gradskog stadiona, koji osim što je potreba građana i sportista, ima i aspekt urbanističkog uređenja grada, obezbjeđuje moderne sadržaje u gradu. Od Karašnice i filter postrojenja za gradski vodovod , od zgrade općine, šetališta dvije sportske dvorane, tržnice čini kičmu grada, daje urbani imidž grada, koji se razvija na osnovu potreba građana na najbolji način. Projekat stadiona vrijedan je pet miliona koji finasiramo sa Kantonom Sarajevo.

Ove godine su modernizirane plohe u Luci, Kamenici, Lješevu, u Srednjem u saradnji sa UNDP-om. Rad sportskih društava adekvatno pratimo, finansiramo, tražimo odgovornost u organizaciji, kontinuitet ulaganja daje rezultate počevši od atletičara, karatista, odbojkaša. Ilijaš je dug period bio pritisnut potrebama  materijalne sfere -obnova kuća, infrastrukture, vrlo malo se ulagalo u drušvenu nadgradnju, drago mi je što smo došli u tu poziciju da možemo više izdvajati za sport, kulture, društvene potrebe naših građana.

Već je izvjesno da će 2021. godina biti izazovna, posebno s ekonomskog aspekta, ipak kakvi su planovi  i prioriteti, šta možemo očekivati?

-Moje opredjeljenje da će 2021 teška te smo donijeli privremenu odluka o finansiranju koja pokriva realizaciju sredstava,  kako bi imali parametre za kreiranje budžeta za 2021. Godinu. Redovni prihodi bit će puno manji.

Ne znamo kakva je izvjesnost sredstava koje treba dobiti FBIH i država iz međunarodnih izvora, ta sredstva moraju namiriti nedostajuća sredstva na svim nivoima, pa  i na nivou općina. Ono što me dijelom raduje, 30 miliona Vlada FBiH 375 hiljada po općini, vidjet ćemo aspekt Budžeta KS koji će biti manji. Kad sve to znamo kreirat ćemo svoj budžet. Ono što je važno jeste da imamo obezbijeđenih 2,5 miliona maraka za saobraćajnu, komunalnu i društvenu infrastrukturu i realizirat ćemo značajan broj projekata. Cijeneći aspekt koji donosi pandemijia morat ćemo podršku usmjeriti na  socijalne, zdravstvene i ekonomske mjere, građani će  biti prioritet u odnosu na infrastrukturu.

Jedno lično pitanje za kraj, šta biste vi željeli ostvariti kao načelnik u ovom mandatu, šta je najvažnije za građane i Općinu Ilijaš?

Fazlić: Ekonomski rast je prvi prioritet, po informacijama koje imam, iz razgovora sa ozbiljnim privrednicima koji su izvezli 250 miliona vrijednosti roba, tri firme nastaviti će izgradnj hala, proširenje proizvodnje. Na  Banovac će se pokrenuti izgradnja zgrada, investotor ispunio sve uslove. Realizarajući niz projekata, uvijek se otvara lepeza novih, cilj je da završimo ključne -započeti stadion, rekonstrukciju regionalne ceste i dr. Ovo je period kada će pažnju više zauzimati projekti zaštite okoliša, energetske efikasnosti, rješavanje problema zagađenja zraka koji će imati svoju dinamiku i biti sve više prisutni.

Nasčelnik Fazlić poželio je svim građanim puno zdravlja, sreće i uspjeha u privatnom životu u 2021. godini.

Prethodni članakKonkurs za stipendije Fondacije Hastor
Naredni članakPrivatna okupljanja svesti na minimum, slaviti u krugu porodice: Ove su mjere na snazi tokom novogodišnjih praznika