Općinski načelnik Akif Fazlić i Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević održali su danas sastanak sa novoizabranim Komandirom VII Policijske uprave Ilijaš Amirom Halilovićem i zamjenikom komandira Azizom Pašićem.  Općinski načelnik i predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš na samom početku sastanka čestitali su novoizabranom komandiru na imenovanju i poželjeli puno sreće i uspjeha u radu, kao i prethodnom komandiru Omeru Kadriću s kojim je Općina Ilijaš imala dobru saradnju. Na sastanku je razgovarano o planovima i projektima koje Policijska uprava Ilijaš namjerava realizovati do kraja ove i u 2018. godini.

U Budžetu Kantona Sarajevo planirana su novčana sredstva za izgradnju objekta odjeljenja Policijske stanice u Srednjem za koji je izdata urbanistička suglasnost. Realizacija projekta planirana je u ovoj i narednoj godini, a u 2018. godini VII Policijska uprava u saradnji sa Općinom Ilijaš planira instaliranje video nadzora po teritoriji Općine Ilijaš. Općinski načelnik i predsjedavajući Općinskog vijeća podržali su u potpunosti ove Projekte. Općinski načelnik je istakao da je na današnjem sastanku napravljena procjena bezbjednosnog stanja na području naše općine.

„Razgovarali smo i o planovima i potrebama koje su jako bitni za unaprjeđenje i rada policijske stanice i veće bezbjednosti i sigurnosti na našoj općini. Praktično imamo identične stavove. Želimo da u svim segmentima gradimo imidž općine u kojoj prije svega imamo ambijent ugodnog življenja i za takav ambijent potrebno je i da sigurnosna situacija bude pod kontrolom. Nažalost imali smo jedan ozbiljan slučaj u kojem su dva mlada čovjeka poginula gdje vjerovatno ni Policijska uprava nije mogla adekvatno reagovati. Bitno je da preventivne mjere širimo i naš današnji dogovor jeste da idemo u jedan sistem postavljanja video nadzora i da konačno realizujemo projekat izgradnje objekta odjeljenja Policijske stanice u Srednjem što će biti dva ključna projekta za naredni period“, istakao je načelnik Fazlić.

Za život građana u lokalnoj zajednici ključnu ulogu ima sigurnost. Ta činjenica obavezuje lokalnu zajednicu da pomaže rad Policijske uprave iako nema integracije nad njom. Nedavni vandalski napadi na pravoslavnu crkvu, a u cilju prevencije takvih i sličnih krivičnih djela nameću obavezu za osiguranje sredstava za poboljšanje uslova rada policijske stanice radi njenog efikasnijeg djelovanja.

 

Share.

Comments are closed.