ILIJAŠ

O aktivnostima i planovima preduzeća sa Alanom Šerakom, rukovodiocem radne jedinice KJKP”Rad” Ilijaš

KJKP “Rad” obavlja djelatnost prikupljanja, transporta i deponovanja komunalnog otpada  na području općine Ilijaš. O aktivnostima preduzeća, problemima sa kojima se susreću, prioritetima  kao i planovima razgovarali smo sa Alanom Šerakom, rukovodiocem radne jedinice JKP „Rad“ Ilijaš.

KJKP „Rad“ na području općine Ilijaš  se bavi poslovima od javnog interesa , prikupljanjem i deponovanjem otpada i  održavanjem  javnih površina. Ono što je specifično za našu općinu jeste i održavanje zelenih površina, što nije slučaj u drugim općinama, jer to spada u nadležnost drugog preduzeća“, ističe Šerak.

Ilijaš spada u najčistije općine u Federaciji, naravno to je  zasluga zaposlenih i menadžmenta u KJKP“Rad“ koji obavljaju poslove na najbolji mogući način.

To prije svega leži u dobrom načinu organizovanju poslova, mi smo lokalpatriote i sami zaposlenici su građani općine te se  iz tog razloga trudimo da damo maksimalan doprinos kako bismo izvršili funkciju zbog koje postojimo i da nam svima zajedno bude lijepo i ugodno“, kaže Šerak.

Kraj godine je idealna prilika da predstavimo sve aktivnosti koje su obilježile protekli period.

Mi smo započeli određene aktivnosti, jer želimo da ispunimo sve norme koje nam  na kraju krajeva propisuje i Evropska unija. U velikoj mjeri smo počeli da se bavimo prikupljanjem reciklažnog otpada, što do sada  nije bio slučaj. Krenuli smo iz MZ Lješevo, obuhvatili jedan dio Podlugova, Ljubnića, Misoče i Starog Ilijaša. Želimo da tu vrstu dvolinijskog prikupljanja otpada uvedemo gdje god je to moguće. Ovim načinom prikupljanja otpada prikupljamo manje količine. Poređenja radi 2018. godine smo prikupili 6.706 tona otpada, dok je 2019. godine bilo 5. 735 tona, što znači da je za godinu otpad smanjen za jednu tonu“.

Općina Ilijaš je prva koja je počela sa realizacijim izgradnje reciklažnog dvorišta.

Do sada su završeni građevinski radovi, u narednoj godini se nadam da ćemo uspjeti nabaviti potrebnu opremu i da ćemo otvoriti to reciklažno dvorište. Tu prije svega ide zahvalnost bivšem ministru Damiru Filipoviću, koji je prepoznao značaj  jednog takvog projekta, kao i Općini Ilijaš koja se zaista potrudila da bude servis kako KJKP“Rad“ tako i Ministrastvu za zaštitu okoliša KS“, napominje Šerak

Na području općine su raspoređeni kontejneri u kojima se razvrstava otpad pitali smo Šeraka koliko se građani pridržavaju i koliko otpad zaista odlažu u predviđene kontejnere.

U suštini možemo biti zadovoljni, ali uvijek može bolje. Problem stvaraju posude koje su zajedničke, a to su kotejneri zapremine od 1.100 litara. Domaćinstva koja posjeduju manje posude se  više pridržavaju pravila. S tim, da i mi možemo upravljati na način ukoliko se neko ne pridržava sortiranja otpada na samom mjestu gdje se otpad stvara, onda nemamo obavezu da taj otpad odvozimo. Prema komunalnoj infrastrukturi se moramo odnositi odgovorno. Bili smo svjedoci uništavanja  parkovskog mobilijara. U posljednje vrijeme imamo pritužbe građana za odražavanje javno prometnih površina, želim naglasiti da KJKP „Rad“ njie u obavezi da čisti posipni materijal. To isključivo spada u nadležnost angažovanih izvršioca radova na zimskom održavanju cesta. U 2022. godini planiramo nastavak prikupljanja dvolinijskog prikupljanja otpada, s tim da se potpuno obuhvati MZ Stari Ilijaš i djelimično MZ Malešići“, dodao je Šerak.

Kada je u pitanju naplata njihovih usluga Šerak kaže da je djelimično zadovoljan tim segmentom, jer nemaju mogućnost isključenja korisnika koji ne plaćaju. Potraživanja se vrše putem suda, ali to ide veoma sporo.

Na kraju razgovora Alan Šerak je svim građanima Ilijaša  zaželio sretnu i uspješnu novu godinu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane objave

Back to top button