ILIJAŠVIJESTI

O izložbi i predavanju na Kopošićima sa predsjednikom HKD Napredak Ilijaš Iljkom Barićem

U sklopu programa Manifestacije kulture, sporta i trgovine „Ilijaški dani“ 2017.,a u organizaciji HKD „Napredak“ Ilijaš u subotu je na nekropoli Kopošići organizirana bogata izložba fotografija i raznih artefakata i predavanje o novim nalazima istraživanja nekropole Kopošići i Starog  grada Dubrovnika,  koje je održao  profesor Perica Mijatović.

Na izložbi i predavanju prisustvovali su, uživali i veliki interes iskazali svi učesnici pohoda na Čemersku planinu u sklopu obilježavanja dana „126. Ilijaške brigade“.

O ovim događajima u programu Radio Ilijaša govorio je ove nedjelje  predsjednik HKD Napredak Ilijaš Iljko Barić.

Spojili smo dva zadatka iz dva udruženja, pohod bivših veterana, članova porodica boraca i građana na Čemersku planinu i uklopili smo manifestaciju kulturnog sadržaja u okviru Ilijaških dana izložbu i predavanje, te smo na platou Kopošića organizirali izložbu slika raznih artefakata  i historijskih povelja koje su nekada potpisivali bosanski vlastelini sa Dubrovačkom republikom uz zanimljivo predavanje Perice Mijatovića. Najvažnije novine vezano za Kopošiće je da je utvrđeno da je na Kopošićima sahranjen otac kneza Batića-Mirko Radojević, čovjek koji je 1390. godine bio blizak saradnik kralja Tvrtka I, koji je stolovao u Visokom.  Na ostacima tijela oca nađeni su ostaci brokatnog platna sa zlatnim nitima koji su analizama utvrđeni kao izuzetno vrijedni i jedno od najbogatijih nalazišta velikaša srednjevjekovne Bosne, kruna pronađenih elemenata koji su istraživani. Dvije grobnice i kneza Batića i žene Vukave su opljačkane, možda prije stotinu godina. Još jedna od interesantnih stvari je da je Batićev otac sahranjen bez lobanje.

Moram kazati da su u HKD Napredak ljudi koji više od 20 godina istražuju ovo područje, prećutno je tako na nas palo da se brinemo o zaštiti ovog područja, što nije primarni zadatak društva. Tek je 2003. godine područje proglašeno nacionalnim spomenicima, a o njima niko ne vodi dovoljno računa, a trebalo bi. Imamo tridesetak nekropola na području Ilijaša, mnoge od njih u lošem su stanju,  morali bi izvršiti popis, evidentiranje, napraviti elaborat, mogao bi neko od Ilijašana magistrirati ili doktorirati o ovoj temi, valorizirati na pravi način jer saznajemo da baš i nemamo puno tog kadra, naglasio je Barić.

Iljko Barić podsjetio je da HKD Napredak  bilježi dugu tradiciju, te da je prvobitno na našem području osnovan 1923. godine kao HKD Taračin do, potom HKD Napredak Čevljanovići-Semizovac, te da je u socijalističkoj Jugoslaviji rad društava sa nacionalnim predznakom bio ukinut. Obnova rada tih udruga započeta je devedesetih godina, a 2013. godine osnovana je u Ljubini podružnica HKD Napredak Ilijaš koja broji više od 80 članova.

Velike ambicije podružnice Ilijaš ove godine tiču se omasovljavanja društva, uspostave saradnje sa drugim društvima u Ilijašu i okolnim gradovima, očuvanja tradicije, kulture i običaja, multikulturalnosti, edukacije Hrvata i katolika na cijelom području Ilijaša.

Plan je da u septembru počnu radovi na obnovi Istočne kule Starog grada Dubrovnika što će biti ozvaničeno prigodnim programom, obilježavanje Dana ICOMOSA i spomeničkih cjelina i prezentacija novih nalaza na ilijaškim zaštićenim spomenicima, najavio je na kraju razgovora predsjednik HKD napredak Ilijaš Iljko Barić. Također je poručio da se svi trebaju više brinuti o historijskim spomenicima nekropoli stećaka Kopošići i Starom gradu Dubrovniku koji bi u doglednoj budućnosti mogli biti pravi biseri za razvoj turizma, stoga je zaštita i obezbjeđivanje pristupa i prilaza lokacijama i uređenje samih lokaliteta prioritet ne samo HKD Napredak, Općine Ilijaš, nego i kantonalnih i entitetskih ministarstava i cijele države.

 

Povezane objave

Back to top button