ILIJAŠ

O temi „Miradž-prilika da sebi olakšamo“ u Ilijašu govorio prof.dr. Safvet Halilović

Povodom za muslimane blagoslovljene –mubarek  noći Lejletul –miradž Džemat Novi Ilijaš organizovao je ovog petka nakon jacija namaza tribinu o temi „Miradž-prilika da sebi olakšamo“ na kojoj  je gost predavač bio prof.dr.  hafiz Safvet Halilović.

Isra je noćno putovanje Muhammeda a.s. od Mesdžidul-Harama u Mekki do Mesdžidul-Aksa'a u Jerusalemu i Mi'radž Božijeg Poslanika s.a.v.s., njegovo uzdizanje od Mesdžidul-Aksa'a do najviših nebeskih sfera, gdje je naređena obavezna molitva –namaz pet puta dnevno.

Dogodili su se u noći mjeseca redžeba, godinu dana prije Hidžre, u vrijeme kada je Muhammed a.s. prolazio kroz izuzetno težak period svoje poslaničke misije.

Profesor Halilović u izjavi za Radio Ilijaš naglašava da je najveća važnost ove mubarek večeri što je u njoj propisan namaz, molitva pet puta dnevno, koja je veza vjernika sa Gospodarom, ali I podjećanje na važnost Isre-putovanja u Palestinu, koja je sveta i zauzima posebno mjesto u  životima muslimana.

Namaz je propis za koji niko nema opravdanje da ga ne obavlja, za razliku od svih drugih strogih obaveza. On je sveta obaveza muslimana, on je regulator, veza sa Uzvišenim Stvoriteljem. Kad je ta veza uspostavljena, čvrsta i stabilna i kad su oni koji tu vezu održavaju u nevolji Allah im svoju pomoć daje. Uz namaz, naglašena je i važnost Isre-putovanja u Palestinu. Palestina trpi zlodjela cionističkog režima na očigled cijelog svijeta  već duže od 70 godina. Odricanje od Palestine je odricanje od Allaha i Poslanika. Mi Bošnjaci smo 1948. godine, kao i 67. godine odlazili da se bore u Palestinu, gdje postoji u Kudsu kvart Bošnjaka Hajjul Bošnjak  što mi je pričao muftija palestinski, naših ljudi  koji su preživjeli i ostali tamo i umirali. Zato Muhammedovo a.s. putovanje naglašava važnost Palestine jer  Allah nije iz Mekke uzdigao Muhammeda u nebeske sfere, nego kao da hoće da se kaže da je ulaz u kapije nebeske iz Jerusalema, naglasio je profesor Halilović.

Predsjednik Džematskog odbora džemata Ilijaš Grad Mersudin Ličina kazao je da je izuzetna čast bila ugostiti eminentnog predavača kao što je profesor Halilović.

-Imali smo priliku poslušati predavanje jednog našeg domaćeg, a eminentnog svjetskog stručnjaka, a koji je opet učio kod velikog učenjaka šejha Jusufa el Karadawija. Zadovoljstvo je bilo čuti ovo predavanje, a najavljujemo da ćemo uložiti još više truda za promoviranje knjige, čitanja, znanja i nadamo se da ćemo organizovati ovakve  i slične tribine barem jednom mjesečno ili dva puta mjesečno I nadamo se da će građani podržati naše aktivnosti, kazao je Ličina.

-Isra i Miradž se dešavaju u periodu poslanstva kada je Muhammed, a. s. bio ponajviše iskušavan u misiji i dolazi kao svojevrsna nagrada i utjeha da ublaži svu bol, napore i teškoće koje su se dogodile u proteklom poslaničkom periodu. S druge strane, ovaj veličanstveni događaj dao je novu snagu, uvjerenje i ohrabrenje kako Poslaniku, a. s tako i svim njegovim ashabima i sljedbenicima.

Povezane objave

Back to top button