BIHINTERVJUVIJESTI

O veličanstvenosti žene sa poetesom Eminom Vukičević

emina3„Na dlanu vam je duša njena, vi ste neko ko treba da kaže-Ona je veličanstvo jer je Žena“.

Ovako razgovor o ženama i njihovoj suštini počinje poetesa Emina Vukičević, koja je ovjekovječila posebnost, ženstvenost, ljubav, nježnost, ranjivost, snagu i sve ženske uloge u divnoj zbirci poezije „Žena u haljini crvenoj“. Knjiga je pobudila veliki interes, a na svim promocijama tražilo se mjesto više.

-Žena jeste u svakom pogledu neko ko je spreman da daje i dijeli ljubav, pruža sve od sebe,a u jednom momentu zaboravi sebe. Međutim, pokušala sam da vratim ženi samopouzdanje i samosvijest, da u jednom trenutku zna svoju pravu vrijednost i da se okrene sebi, ne zapostavljajući sve oko sebe, ali da napokon nauči voljeti sebe, kaže Emina.

Emini je poezija u duši, a u mnogim oblastima svog drušvenog angažmana i karijere je prva. Danas je licencirani Instruktor stručnih predmeta iz oblasti zračnog saobraćaja, licencirani otpremnik za međunarodnu špediciju, prva žena Cargo Agent u BiH, prva i jedina žena Supervisor za Lufthansu Cargo za BiH, rukovodilac Odjela prodaje međunarodne špedicije i dokumentacije i jedina žena u Sektoru cargo usluga na Međunarodnom aerodromu “Sarajevo”. Pored navedenog se bavi političkim i humanitarnim radom.

O položaju žene u današnjem bh. društvu kaže :

-Ženu i dalje vidim u jednom, možemo reći, podređenom položaju. Ne znam zašto, jer mi smo populacija koja može jako puno, toliko toga nosimo na svojim ramenima. I politika je za ženu i svi drugi poslovi i mislim da dolazi vrijeme da žene preuzimaju svijet. Nama, na nesreću, to nije omogućeno u mjeri u kojoj treba biti. Nastojim kroz razna druženja, forume, sesije utjecati i na ženu i na okolinu. Drago mi je da sam svojom knjigom utjecala i na muškarce da mijenjaju svoje ophođenje prema ženi. U manjim sredinama žene su u drugačijem položaju, na svojim promocijama nastojim im ojačati samopouzdanje. Nedavno sam bila u Busovači, Brezi, žene su oduševljene i veliko mi je zadovoljstvo doći i biti uz njih, a sjaj u njihovim očima govori da im je to potrebno. Želim im da se izbore za svoje i budu jake, jer gdjegod da se nalazi žena je veličanstvena, poručuje Emina.eminanaslovna

U subotu 12. marta održat će se promocija nove trojezične knjige „Vatra“ i serije „Žena u haljini crvenoj“ objedinjena sa otvorenjem sezone plivanja na Olimpijskom bazenu. Ova promocija će biti pravi spektakl uz modnu reviju Svetlane Vuković Cece, uz 20 manekenki u crvenim haljinama i muziku, te Eminin performans u kojem je i scenarista, režiser i glumica, te na kraju sama završava pod vodom, otkrila nam je pjesnikinja.
Zbog zbirke „Žena u haljini crvenoj“ haljine u ovoj boji su postale jako popularne, a Emina ih svakako preporučuje za Osmi mart. Uz čestitke, smatra da se žene trebaju izboriti za svih 365 dana u godini uz poruku „Usudi se biti svoja“.emina2

BILJEŠKA O AUTORICI

Emina VUKIČEVIĆ je dipl.menadžer i Mr. poslovne ekonomije MBA. Rođena je u Sarajevu 06.01.1971. godine. Udana, majka dvije kćeri. Životni put je odveo u oblast zračnog saobraćaja, te je nastavila usavršavanje kroz lepezu brojnih edukacija. Radila je za Inex Sokolicu, Aes Cargo i DHL.

 

Povezane objave

Back to top button