Obavještenje o obavljanju i organizaciji vjerskih aktivnosti u doba pandemije

Imajući u vidu da je Kantonalni štab Civilne zaštite Kantona Sarajevo donio nove naredbe koje se tiču mjera zaštite, organizacije skupova i boravka u otvorenim i zatvorenim prostorima, želimo obavijestiti džematlije o načinu organizacije vjerskih aktivnosti u novonastalim okolnostima.

Vjerske aktivnosti na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo će se nastaviti obavljati bez obustavljanja, uz obavezu poštivanja svih mjera i uputstava Islamske zajednice, kao i nadležnih državnih organa u vezi zaštite od koronavirusa.
Džematski odbori će učiniti dodatni napor u organizaciji boravka u džamijama i mektebima kako bi obezbijedili poštivanje predviđenih mjera zaštite. Mektebska nastava će se nastaviti obavljati po predviđenom rasporedu, uz manje grupe i skraćene časove.
U organizaciji obavljanja džuma-namaza će biti otvorene i korištene sve dodatne i prateće prostorije u džamijama kako bi se napravila veća disperzija u džamijskim prostorima.
Molimo džematlije da pokažu maksimalnu odgovornost, te da poštuju mjere zaštite tokom boravka u džamijama, ali i prilikom ulaska i izlaska iz džamija kada se stvaraju nepotrebne gužve. Naglašavamo da se izbjegava uzimanje abdesta u džamijskim abdesthanama, navodi se u saopćenju MIZ Sarajevo.

Prethodni članakSvjetski dan hrane: Sigurna i nutritivno bogata hrana je važan odgovor pandemiji koronavirusa
Naredni članakKnjiga sedmice Bosanski blećak Mirsada Pašovića