BIH

Obilježavanje 31. godišnjice prvog raspuštanja logora Manjača

Na lokaciji bivšeg logora Manjača kod Banjaluke, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, Savez logoraša USK „dr. Irfan Ljubijankić“ i Regionalni savez udruženja logoraša Banjaluka, sa svojim članicama, danas će obilježiti 31. godišnjicu od početka raspuštanja logora Manjača i posjetiti masovnu grobnicu – jamu Bunarevi.

Torture logora Manjača, ograđenog bodljikavom žicom i minskim poljima, u čijem užem okruženju su pronađene i masovne grobnice, prošlo je preko 5.000 logoraša pretežno bošnjačke i hrvatske, a jednim dijelom i srpske nacionalnosti, navode u saopćenju iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

“Prepoznatljivi ćirilićni naziv ‘logor’ iznad ulaza je bez dileme ukazivao na činjenicu da su pozitivne nade onih koji uđu svedene na minimum. Formiran na vojnom poligonu iznad Banje Luke radi pritvaranja zarobljenih osoba sa ratišta u susjednoj Republici Hrvatskoj već 1991. godine, naknadno je korišten za zatvaranje logoraša Ključa, Sanskog Mosta, Prijedora, Kotor-Varoši, Doboja, Mrkonjić-Grada, Šipova, Banjaluke. Tadašnji ministar vanjskih poslova Republike Francuske Bernar Kušner u avgustu 1992. godine posjećuje ovaj logor i upoznaje svijet o torturama logora Manjača, a jedan je od najzaslužnijih za to prvo raspuštanje i zatvaranje ovog logora. Nažalost, kratko nakon tog prvog raspuštanja, logor je ponovo otvoren, ali ovaj put za logoraše sa područja širom Bosne i Hercegovine”, podsjećaju u saopćenju.

Nakon obilježavanja na mjestu na kojem se nalazio logor, učesnici će nastaviti putem prema Ključu, do mjesta masovne grobnice, jame Bunarevi, u kojoj su avgusta 2000. godine, po prijavi stanovnice tog kraja, Borke Ožegović (koja će nešto kasnije takođe biti ubijena), pronađeni i kompletirani ostaci 23 ubijena logoraša sa područja sela Humići kod Ključa, navodi se u saopćenju i dodaje:

“Kasnijom istragom Jasmina Odobašića, člana Instituta za traženje nestalih osoba BiH, potvrđeno je da taj broj žrtava nije i konačan i da je potrebno ponovo uraditi kvalitetniju ekshumaciju žrtava Bunareva, u čemu ga je spriječila smrt u martu 2023. godine.”

Za dokazane ratne zločine u logoru Manjača, kako navode iz Saveza logoraša u BiH, osuđeni su samo neki od glavnih zločinaca na 130 godina zatvora, “dok je zločin nad jamom Bunarevi, kao i ubistvo svjedokinje Borke Ožegović, do današnjih dana ostao nerazjašnjen neradom policije Republike Srpske i Okružnog tužilaštva u Banjaluci”.

Povezane objave

Back to top button