Obilježavanje Lejletul-Bedra u nedjelju u džamiji na Igmanu

Centralni događaj Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletul-Bedra bit će održan u nedjelju, 17. aprila, u džamiji na Igmanu.

Program će izvesti vojni i imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo. Autor teksta Bedrije je profesor Mehmedalija Hadžić, a čitat će ga hafiz Aldin Hodžić.

Učenje Bedrije, arapskog teksta u prozi u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih 313 učesnika u bitki na Bedru, jedan je od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana Bosne i Hercegovine.

Vijekovima je u Bosni i Hercegovini učenje Bedrije bio znak sjećanja na šehide Bedra, ali i crpljenje duhovne snage iz ovog događaja za prevazilaženje problema sa kojima su se muslimani u vrijeme različitih državnih stega i kušnji susretali.

Bedrija se učila i u drugim dijelovima muslimanskog svijeta, a na prostorima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se učila u porodičnom krugu Merhemići, Mujezinovići i drugi, zatim u Tabačkom mesdžidu i tekiji “Nadmlini” u Sarajevu, a ovim programima je prisustvovao i reisu-l-ulema.

Tradicija Bedrije dolazi sa čvrstom vezom šehida Bedra i bosanskohercegovačkih šehida.

Prethodni članakGodišnjica smrti generala Rasima Delića
Naredni članakGodišnjica masakra u Ahmićima: Traga se za posmrtnim ostacima još 19 žrtava