Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv mina-Ilijaš najzagađeniji minama u KS

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas će na postavljenoj simuliranoj minski rizičnoj površini, na platou ispred Sarajevo City Center (SCC) u Sarajevu demonstrirati način rada u humanitarnom deminiranju.

Kroz video klipove snimljene tokom operacija deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava koje je realizirao FUCZ i izložbu opreme i alata koji se koriste u ovim operacijama FUCZ će prezentirati svoj rad povodom Međunarodnog dana borbe pritiv mina, 4. aprila.

Ova aktivnost namijenjena je podizanju svijesti najšire populacije o problemu kontaminacije minama i teškoćama povezanim sa njenim uklanjanjem i stvaranjem sigurnog okruženja.

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utiču na živote miliona ljudi. Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života, a gotovo 20 muškaraca, žena i djece svakodnevno bude ubijeno ili osakaćeno.

BiH jedna od zemalja najzgađenijih minama

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim stepenom zagađenja minama, život stanovnika je u stalnoj opasnosti, a demineri Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na čišćenju minskih polja, uklanjanju i uništavanjuminsko-eksplozivnih sredstava.

Federalna uprava civilne zaštite, kao vladina organizacija koja se, između ostalog, bavi i humanitarnim deminiranjem na području FBiH i ove godine se pridružila godišnjoj kampanji #TogetherAgaistMines” (Zajedno protiv mina) radi podizanja globalne svijesti o problemimam koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata.

Ovu kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju.

Ilijaš najugroženiji minama u KS

Općina Ilijaš ima najveći procenat površine zagađene minama u Kantonu Sarajevo zato su projekti deminiranja izuzetno značajni.

U 2017. godini  realizirana tri projekta i očišćeno je 112 000 metara kvadratnih površine. Realizacijom  sporazuma o deminiranju   Općina Ilijaš je dobila tri projekta. Jedan je projekat deminiranja, a dva projekta odnosila su se na tehničko izviđanje na lokacijama Lepa Luka-Srednje, zaseok Milavac i lokacija na Krivajevićima-Krivajevići 5.

Očekujemo da se u ovoj godini nastave projekti, u Lješevu Staro selo, Kostrača i Mrakovo prema Popovićima. Ono što je najznačajnije MSP –minski sigurne površine nova metoda deminiranja u kojoj bi trebalo biti očišćeno područje od 2,6 kvadratnih kilometara  od Krivajevića do Crne Rijeke uključujući i površinu Zaštićenog područja Bijambara prema obećanjima BH MAC-a i donatora, kazao je Zdravko Barić, pomoćnik načelnika u Službi za civilnu zaštitu za Radio Ilijaš.  

Realiziranim projektima deminiranja  neaktivne površine pretvaraju se u manje rizične  i povećava sigurnost građana.

Prethodni članakOve srijede gostujuće utakmice za ilijaške nogometne klubove
Naredni članakBesplatno mjerenje vitaminsko-mineralnog statusa u Apoteci Duopharm