Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se Dan obilježava širom  Evrope, a u najvećem broju evropskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. januar. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

Jevrejska zajednica u suradnji s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine organizira program obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji će biti održan danas, a ove godine prvi put u online formatu.

U saradnji s kinom Meeting Point, na online platformi kina Meeting Point Ondemand.kinomeetingpoint.ba danas će od 18 sati bit će prikazana emisija “Komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta” u sklopu koje će biti emitiran i dokumentarni film “My Spanish Bosnian Life” o životu porodice Montiljo u Sarajevu, a nakon toga od 18.25 sati će biti dostupan i Oscarom nagrađeni film “Saulov sin” Lászla Nemesa.

Sadržaj je besplatan i dostupan svim gledateljima u BiH i sljedeća 24 sata od početka prikazivanja.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, danas će biti upriličen online okrugli stol sa međunarodnim učešćem. Na skupu će biti usvojena Zajednička izjava.

Skup organiziraju Pravni fakultet Univerziteta u Zenici u saradnji sa Yad Vashem – the World Holocaust Remembrance Centrom, Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini, Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Okrugli sto kojim će biti obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta bit će održan od 15 do 17.10 sati, a bit će realiziran putem aplikacije Zoom sa otvorenim pristupom na Join Zoom Meeting:

VIDEO (Meeting ID: 574 497 686).

Rad okruglog stola biće moguće pratiti i direktno ili putem FB stranice Kruga 99.

 

Prethodni članakPoziv Porezne uprave FBiH
Naredni članakSjećanje na Igmanski marš