BIH

Obilježavanje Zlatnog septembra, mjeseca podizanja svijesti o dječijem raku

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar, mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u devetom mjesecu pod sloganom “Budi zlatan“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi.

“Upravo tokom ovog, nama bitnog, mjeseca želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice. Cilj Zlatnog septembra i jeste da podignemo svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. Za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo“, ističu iz udruženja i dodaju:

“U septembru smo planirali mnogo aktivnosti, jer želimo ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest našeg društva i poslati jednu jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja izgube bitku.“

Kampanju će, navode, simbolično započeti 1. septembra od 20 do 24 sata osvjetljenjem važnih građevina u gradovima koje će posjetiti ovog septembra i koji će se pozlatiti u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Po gradovima će osvijetliti sljedeće građevine: Sarajevo – Zemaljski muzej, Akademija likovnih umjetnosti i Zgrada institucija BiH, Mostar – Stari Most, Tuzla – Zgrada Kantonalne privredne komore i Bihać – Kapetanova kula.

Povezane objave

Back to top button