Obilježen 21. juni – Dan sjećanja na kakanjske šehide i poginule borce semizovačkog ratišta

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje  i  prigodnim obraćanjima, te vjerskim programom danas je u mjestu Ljubina,  u blizini Semizovca,  obilježen 21. juni – Dan sjećanja na  13 šehida Trećeg manevarskog bataljona Kakanj koji su živote za slobodu dali u drugoj polovini juna 1995. godine na semizovačkom ratištu u operaciji deblokade Sarajeva.

Treći manevarski bataljon je 21. juna 1995. godine, u ranim jutarnjim satima, ovladao prvom linijom odbrane neprijatelja i dijelom komunikacije Srednje – Sarajevo. Isti dan u kasnim popodnevnim satima, uz jak kontra udar daleko nadmoćnijeg neprijatelja, a usljed izostanka dejstava ostalih jedinica, Treći manevarski bataljon bio je prinuđen na povlačenje uz velike gubitke: 13 poginulih, 12 teže ranjenih i 36 lakše ranjenih boraca. Bili su to najveći gubici tokom ratnog puta ovog bataljona. Sjećajući se tog događaja i poginulih boraca, na spomen obilježju u Semizovcu okupili su se saborci iz Trećeg manevarskog bataljona, roditelji, djeca, braća i sestere, supruge poginulih, njihove komšije i prijatelji.

Nakon intoniranja himne BiH prisutnima se obratio Mevludin Delibašić, pripradnik Trećeg manevarskog bataljona Kakanj, koji kaže da nikada ne treba zaboraviti to što se dogodilo i da zauvijek pamtimo, pišemo i pričamo istinu.

„Kao i svake godine do sad i danas smo došli kako bi obilježili godišnjicu stradanja naših saboraca. Treba se znati zapravo šta se dogodilo tog  21. juna 1995. godine, a to jeste onda kada su naši pripadnici došli na ovu komunikaciju, presjekli je i držali je pola dana. To je bio najveći podvik što se tiče deblokade Sarajeva, ali nakon kontra ofanzive neprijatelja bili smo prisiljeni da napustimo tu komunikaciju. U toj borbi stradalo je naših 13 pripadnika, a i u drugim borbama stradalo je njih šest i samim tim manevarki bataljon ima 19 šehida. Mi svake godine, ne samo na ovom mjestu nego i na ostalim okupljamo se i sjećamo se na naše saborce. Samim tim pokazujemo našoj djeci da nikada ne zaborave to što su njihovi roditelji, braća, prijatelji učinili da ova naša Bosna i Hercegovina bude ono što danas jest. Nećemo zaboraviti ni našeg komandanta Elvedina-Dinku Šehagića i ovo je prvi put da smo ovdje bez njegovog pozdrava. Od njega smo naučili da treba pamtiti, pričati i pisati o istini šta se dogodilo za vrijeme rata.  Ona nas je također naučio i da se okupljamo i družimo povodom značajnih datuma Trećeg manevarskog bataljona i Armije Republike Bosne i Hercegovine“, naglasio je Delibašić.

Prisutnima se obratio Rešad Zaimović, šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine Kakanj. Pomoćnik načelnika Rešad Zaimović govorio je o tome  kako su borci mogli biti daleko odavde, ali su ostali u namjeri da razbiju obruč oko glavnog grada Bosne i Hercegovine.

„Danas smo se ovdje,  kao i svake prethodne godine,  okupili da obilježimo dan kada su naši Kakanjci dali svoj život. Njima je bio cilj i životna želja da se oslobodi Sarajevo, došli su na ovaj put i život su dali za Bosnu i Hercegovinu. Općina Kakanj će zajedno sa boračkim udruženjima nastaviti dostojanstveno obilježavati sve značajne datume iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Semizovačka cesta u nama budi bolne uspomene na naše borce čiji je život ovdje okončan. To su bili mladi ljudi, ali su svojim razmišljanjem bili daleko od svojih mladih godina. Mogli su birati da ne budu u prvim redovima, ali bili su dobrovoljci i heroji za slobodu. Imali su svoje mladalačke snove.  Tog juna mogli su biti daleko odavde, ostali su ovdje da bi razbili obruč oko glavnog grada Bosne i Hercegovine“, istakao je Zaimović.

– Suza je bilo jutros, ali i svaki dan se sjetim svega kao da je jučer bilo. Godine su prošle, bol ostaje zauvijek u mom srcu. Zahvaljujem se svima koji misle na nas i što dođu ovdje kako bi se sjetili i naših heroja kazala je Vasvija Ljubović, majka kakanjskog heroja Harisa Ljubovića za Radio Ilijaš.

Prisutnima se obratio i Sulejman ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa IZ Kakanj, a nakon toga upriličen je vjerski program i polaganje cvijeća na spomen-obilježje u Semizovcu.

Prethodni članakProdaja štandova za Ilijaške dane od 25. juna
Naredni članakPripreme za manifestaciju “Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. godine”