ILIJAŠVIJESTI

Obilježen 22. rođendan OŠ “Hašim Spahić” Ilijaš

Mnogobrojnim  kulturno – rekreativnim i sportskim aktivnostima učenici i uposlenici  OŠ „Hašim Spahić“ obilježili su Dan škole. Kao kruna svega što su nastavnici i učenici radili prethodnu godinu, upriličena je Svečana priredba u izvedbi učenika škole u kino sali Ilijaš, sa početkom u 11:30 sati. Mirsad Kustura direktor OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš istakao je da s ponosom obilježavaju 22. rođendan.

„Tim povodom upućujem čestitke svim našim učenicima, roditeljima, nastavnicima i uposlenicima, penzionerima, a svim našim gostima i dragim prijateljima želim se zahvaliti što su danas sa nama. Za 22 godine od kada škola nosi svijetlo ime čovjeka, prosvjetnog radnika, patriote, antifašiste, heroja Hašima Spahića, postigli smo veoma mnogo uspjeha, naročito u nekoliko zadnjih godina. Školu smo skoro kompletnu renovirali. Postigli smo izvanredne prostorno-tehničke uslove za život i rad zaposlenika i učenika. Uskoro počinje izgradnja naše nove fiskulturne sale s čim ćemo doći do potpunog ostvarenja naše vizije a to je da radimo u jednoj smjeni, da organizujemo produženi boravak i time da steknemo nove uslove za postizanje energetske efikasnosti“, kazao je direktor Kustura.

OŠ „Hašim Spahić“ trenutno pohađa 650 učenika raspoređenih u 28 odjeljenja. U prvom aprilskom roku, upisano je novih 60 učenika, te se očekuje još 10% u drugom roku. Učenici ove ilijaške škole, ostvarili su zapažene rezultate na svim općinskim i kantonalnim takmičenjima u prethodnoj godinu.

„Što se tiče uspjeha u odgojno-obrazovnom procesu, oni su mnogobrojni. Posebno bih naglasio da smo ove godine postigli nadprosječne rezultate. Ove godine imamo pobjednika na kantonalnom takmičenju iz engleskog jezika, to je Kartal Din, učenik IX-2 razreda i koristim priliku da mu u ime učenika i uposlenika još jednom čestitam, kao i njegovoj nastavnici Mersihi Čutura“, kazao je dirketor Kustura.

Sanja Zagorac – Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš uputila je najiskrenije čestitke povodom Dana škole svim uposlenicima, roditeljima i učenicima.

„Posebno s aspekta Službe za društvene djelatnosti Općine Ilijaš drago mi je da naše ni jedno obećanje nije izostalo, kada je u pitanju OŠ „Hašim Spahić“. Sve što smo najavili i realizovali smo. U završnoj smo fazi da počne izgradnja fiskulturne sale što nas posebno raduje. Pozivamo odlikaše odnosno  učenike devetih razreda, da prate naše javne pozive i postanu stipendisti Općine Ilijaš“, kazala je Zagorac-jozić.

Nakon Svečane priredbe, upriličena je posjeta izložbi likovnih i radova tehničke kulture te radova ručne radinosti učenika škole i druženje zvanica i gostiju u prostorijama OŠ „Hašim Spahić“.

Na ovom prostoru škola postoji još od 1958. godine, pod nazivom OŠ „27. juni“ i tada je škola svoj dan obilježavala 15. maja. Od 1996. godine škola nosi ime čovjeka, kolege, borca i antifašiste Hašima Spahića. Bila je to jedina osnovna škola na području reintegrirane općine Ilijaš. Tek se 1998. godine odvojila JU OŠ „Podlugovi“ i 2002. godine JU OŠ „Srednje“ i nakon toga OŠ „Hašim Spahić“ bila je jedna od najbrojnih na području KS.

Povezane objave

Back to top button