BIHILIJAŠ

Obilježen 27. juli – Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen ploči na Alića česmi, a u organizaciji UABNOR Ilijaš, započelo je obilježavanje 27. jula – Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

Dan ustanka naroda je podsjećanje na  1941. godinu kada su ovdašnji narodi započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata. Iako su znali da predstoji teška borba koja će odnijeti mnogo života, vjerovali su da je borba vrijedna te žrtve, te su u tom cilju ustrajali.

Obilježavanju 81. godišnjice ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine prisustvovala su brojna ilijaška udruženja, kao i delegacija Općine Ilijaš.

Predsjednik UABNOR Ilijaš, Selver Herić kazao je da su ljudi na ovaj dan organizovali kako bi se borili protiv raznih okupatora, te da se nakon borbe protiv fašizma i borbe za slobodu, 1945. godine desilo oslobođenje.

„Ovaj datum je za mene jedan od najvažnijih u historiji ratovanja 1941-1945. godine, jer da tog datuma nije bilo, teško da bi se mogli neki drugi datumi obilježavali. Godine 1945. uspjeli smo da oslobodimo čitavu državu. Cvijeće smo položili na Alića česmi u počast borcima ´41 – ´45, a nakon toga i na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Odbrambeno – oslobodilačkog rata. Poslije toga, UABNOR organizuje odlazak na centralnu manifestaciju koju organizuje SABNOR KS koja će biti upriličena na Vracama, a od 17 sati obilježavanje nastavljamo na Ilidži. Bosna i Hercegovina nije nastala kada su formirani višestranački izbori, već mnogo ranije. Ovakvi važni datumi su nama donijeli slobodu i sreću“, poručio je Selver Herić.

Nakon polaganja cvijeća na Alića česmi, brojna udruženja su u nastavku programa položila cvijeće i na Centralnom spomen obilježju, te učenjem Fatihe ili na drugi prigodan način odale počast šehidima i poginulnim borcima Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995.

U ime Općine Ilijaš govorio je Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica, ističući važnost obilježavanja ovog datuma.

„Zahvaljujući našem UABNOR Ilijaš koje baštini, prije svega događaje iz perioda Narodno – oslobodilačkog rata 1941-1945. godine, učestvuju i u obilježavanju događaja iz perioda Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995. Danas smo obilježili 81. godišnjicu ustanka naroda i narodnosti Bosne i Herceogovine. Naime, 27. jula desio se prvi otpor agresorskim vojskama koje su egzistirale na ovom prostoru. Nakon četiri godine borbe za slobodu, 1945. godine desilo se oslobođenje. Mi kao lokalna zajednica dajemo potporu ovakvim događajima. Obilježavamo sve događaje iz perioda 1941-1945. kroz finansiranje rada tih udruženja”, kazao je Nijaz Spahić.

Po završetku programa, članovi udruženja uputili su se ka Vracama gdje će biti upriličena centralna manifestacija u organizaciji SABNOR KS, s početkom od 13:00 sati.

Povezane objave

Back to top button