Obilježen Dan 126. brigade

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu  nastavljeno je obilježavanje Dana 126. brigade, koje je počelo prije nekoliko dana obilaskom mezarja i groblja gdje su ukopani borci ove brigade. Nakon toga upriličena je akademija na kojoj je bilo riječi   o njenom ratnom putu.   Organizator je Udruženje boraca 126. brigade koje baštini i čuva tradiciju ove jedinice koja je u toku agresije na Republiku BiH, dala svoj puni doprinos prilikom odbrane BiH, njenih stanovnika, tekovina civilizacije i ljudskog dostojanstva.   

U svojstvu domaćina obratio  se predsjednik UO Udruženje boraca 126. brigade Bego Durić koji je nešto više kazao o samom udruženju.

Mi želimo da ono što smo radili u ratu ostane zapisano jer nam je cilj da opišemo ratni put   “– poručio je Durić.

 Borci 126. brigade su se u ratu jednako borili pjesmom kao i puškom.  Postojao je  poznati vojnički klub u Brezi u kojem su  obilježavani značajni datumi,  pravile  svirke i druženja.

Ratni put je  bio slavan. O tome svjedoči 315 šehida i poginulih boraca iz Ilijaša, plus naši saborci iz Vogošće, te poginuli borci iz drugih jedinica iz okruženja koje su dolazile na naše linije odbrane

 O  ratnom putu 126. brigade govorio je i  njen prvi komandant, Enes Durak.

126. brigada je formirana iz jedinica koje su prije toga sačinjavale opštinski štab odbrane Ilijaš. Pvi komanadant ilijašanima je bio Hašim Spahić koji treba da nam bude ponos. Opštinski štab Ilijaš je imao razuđenu zonu odgovornosti koju je 126. brigada naslijedila. Niko nije imao takvu zonu odgovornosti, bilo je veoma teško komandovati i komunicirati u takvim uslovima. U nekim momentima smo preživljavali na dva obroka. Valjalo je sačuvati svoj narod gladnog stomaka. Ponosni smo na ono što smo radili i uradili. Da nije bilo združenih jedinica ne bi bilo nas, jer bilo je naumljeno da nestane jedan narod. Imaju moje obećenje Bosne je bilo i Bosne  će biti- kazao je Durak  u svom obraćanju.  

Obilježavanje godišnjice 126. brigade poklapa se sa početkom manifestacije kulture, sporta, trgovine i zabave „Ilijaški dani“ i samim tim postala je na neki način njen dio. Općina Ilijaš je pokrovitelj cijele manifestacije, a prisutnima se obratio i načelnik općine Akif Fazlić koji je uputio čestitke  svim pripadnicima.

Ovom danu moramo posvetiti mnogo više pažnje sa bilo kog aspekta. Mi kao Općina smo opredijeljeni da prenosimo na mlade ljude šta se dešavalo, od pisanja knjiga,  snimanja filmova, pa sve do osposobljavanja Spomen sobe. Ovaj dan treba da nam bude ponos- poručio je Fazlić.

Prisutnima se obratio   Osman Smajlović, u ime Ministarstva za boračka pitanja KS i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

Čestitam Dan brigade svim pripadnicima i ljudima koji su nosili teško breme. Hoću da upozorim Bošnjake da moramo biti svjesni projekta koji je na sceni, a to je historijski revizionizam koji se ogleda kroz sve institucije, prije svega Sud i Tužilaštvo.  Svjedoci smo da još uvijek tražimo nestale i da se našim komandantima sudi za legalnu i legitimnu vojnu akciju. Bojim se da ulazimo u situaciju  da će nas biti strah reči da se desio genocid u srebrenici, da je u Ilijašu pobijeno toliko ljudi itd. Želim da se zahvalim svim pripadnicima koji su nas branili i odbranili –kazao je Dević .

Tokom ove akademije, u pozadini  se mogao vidjeti slajd ratnih fotografija čiji smo autori najvećim dijelom rahmetli Jasmin Smajlović, Šerif Ćatić i Semir Spahić

Prethodni članakArif Omanović iz Ilijaša stekao titulu hafiza Časnog Kur’ana
Naredni članakProgram Manifestacije “Ilijaški dani” za utorak, 2. juli