Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji UABNOR Ilijaš

Polaganjem cvijeća palim borcima Narodno – oslobodilačkog rata 1941 – 1945. na spomeniku u Alića gaju i na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu borcima Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992 – 1995, započelo je obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji UABNOR -a Ilijaš. Potom je u kino sali KSC -a Ilijaš upriličena akademija koju su svojim prisustvom uveličali općinski načelnik Akif Fazlić, predsjednik SABNOR -a KS Mirsad Ćatić, komandant 126. ilijaške brigade Enes Durak, te brojni prijatelji i gosti. Učenjem Fatihe ili minutom šutnje odana je počast borcima koji su svoje živote položili u temelje naše domovine.

Ovom akademijom obilježena je 79 godina od Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a. Cjelokupan program vodila je učenica Osnovne škole „Podlugovi“ Fatima Durić.

Predsjednik UABNOR-a Ilijaš Selver Herić poželio je dobrodošlicu prisutnima, te istakao važnost obilježavanja ovoga značanog datuma.

„Obilježavanje 25. novembra najvažnije je u historiji naše Bosne i Hercegovine. Obavezni smo da baštinimo ovaj značajni datum i slavimo ga kao datum naše zemlje. Poruka posebno mladima bi bila da se pridruže UABNOR- u, da pamtimo i obilježavamo značajne datume, da se družimo i podmladimo naše udruženje“, poručio je predsjednik Herić.

Pored predsjednika Herića, na akademiji su govorili predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo Mirsad Ćatić i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Mirsad Ćatić kazao je da je zadovoljan ovogodišnjim programom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

„Mi kao antifašisti smo ponosni na ono što su naši preci i roditelji izgradili. Posebno smo ponosni što su nas odgojili da baštinimo tradicije na kojima je Bosna i Hercegovina nastala. S posebnim zadovoljstvom mogu reći da je ove godine svaka općina upriličila Svečanu sjednicu Općinskog vijeća u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, da je Kanton Sarajevo preko BKC-a pripremio iznimno bogati kulturni i umjetnički program. SABNOR u Kantonu Sarajevo također priprema svoju Svečanu akdemiju i mogu reći da ćemo imati mnogo gostiju iz drugih republika i država. Bosna i Hercegovina ovakva kakva je zasigurno će živjeti još dugo“, kazao je predsjednik SABNOR-a u KS Ćatić.

Zahvalnica je uručena direktoru OŠ “Podlugovi” Admiru Abadžiji.

Također, u okviru programa obilježavanja 25. novembra pisani su literarni radovi na temu „Dan državnosti Bosne i Hercegovine“. Program su obogatili i članovi KUD Ilijaš koji su nastupili sa dvije tačke. Članovi glumačke sekcije OŠ „Podlugovi“ izveli su igrokaz „Od Kulina bana do boljih dana“.

UABNOR  Ilijaš posebno se zahvalilo općinskom načelniku Fazliću na dugogodišnjoj nesebičnoj podršci, kao i članovima udruženja antifašista, učesnicima programa i svim prisutnim.

Po završetku akademije, predsjenik UABNOR-a Selver Herić pozvao je prisutne na zajedničko druženje.

Prethodni članakSvečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš uz predavanje prof.dr. Šaćira Filandre povodom Dana državnosti BiH
Naredni članakDan državnosti BiH prigodnim svečanostima obilježili đaci ilijaških škola