ILIJAŠ

Obilježen dan kakanjskih dobrovoljaca “Misoča 92”

U znak poštovanja prema herojstvu kakanjskih dobrovoljaca pokazanom u vrijeme odbrane ilijaškog naselja Misoča, u Kaknju 23. maj dan kada su 1992. godine, dobrovoljci iz Kaknja došli su ilijaško naselje Misoču, kako bi pomogli građanima Misoče, te borcima Armije RBiH da se odbrane od neprijatelja. Taj datum danas se obilježava kao Dan kakanjskih dobrovoljaca „Misoča 92“. 

U Misoči u 13.00 sati, upriličen je obilazak memorijalnog kompleksa u izgradnji na lokaciji Milakov Do, a potom u 13.30 sati i polaganje cvijeća uz spomen-obilježje braniocima Misoče u dvorištu misočke džamije.

Obilježavanju su prisustvovali načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, kakanjski dobrovoljci, načenik Općine Ilijaš Akif Fazlić, domaćini iz Općine Ilijaš i naselja Misoča, predstavnici boračkih organizacija.

Prisutnima se obratio Dženan Mahmutović imam džamije Misoča.

-Na prvom mjestu imamo obavezu prema našim šehidima i onima koji su dobrovoljno dali svoje živote tj. dobra volja. I u Kur'anu i u vjeri je sve na dobrovoljnoj bazi, a oni su dobrovoljno došli. To je ta vjera i volja da pomognu bratu muslimanu kad je teško, jer je musliman muslimanu brat i oni su izašli u susret i to se nikada ne smije zaboraviti. Naša strana ugovora prema njima jeste da se ovako simbolično sjetimo, proučimo Fatihu, položimo cvijeće i da ćemo ako Bog da u narednom periodu moći proučiti i tevhid, kazao je efendija Mahmutović.

Aldin Šljivo, načelnik Općine Kakanj se zahvalio prisustnima što su došli da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje ovog značajnog datuma.

-Želim da se zahvalim domaćinima što ovo spomen obilježje održavaju na pravi način i vjerujem da će u narednom periodu ova saranja biti još na većem nivou . Već sam razgovarao sa načelnikom i efendijom da napravimo zajedničku saradnju  između ove dvije općine i da se na pravi način skrene pažnja na naše borce koji su izgubili živote, ali i onih koji su u najtežem vremenu pokazali hrabrost. Mi se moramo sjećati ne zbog prošlosti, nego zbog budućnosti naših generacija. To je poruka i vjerujem da ćemo na buduće generacije prenositi ovakve poruke. Uradili smo jedan projekat historijski, a to je da smo uradili jednu monografiju Kaknja koja nosi naziv „Kakanj odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995. U toj monografiji je upisano sve ono kroz šta su naši borci prošli i šta su proživjeli, a i zapisana je sva ona hraborst koju su pokazali u najtežim vremenima, kazao je načelnik Šljivo.

Načelik Aldin Šljivo monografiju je uručio načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću i Dženanu ef.Mahumutoviću.

Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš, se zahvalio načelniku Kaknja na monografiji, i rekao kako je važno da pišemo sve ono što je bilo i da prije svega pišemo istinu koju ćemo prenositi na buduće generacije.

Delegacija Općine Kakanj, predstavnici dobrovoljaca i drugi zainteresirani građani, posjetili su Misoču i položili cvijeće na spomen obilježje.

Povezane objave

Back to top button