ILIJAŠ

Obilježen Dan kakanjskih dobrovoljaca

U znak poštovanja prema herojstvu kakanjskih dobrovoljaca pokazanom u vrijeme odbrane ilijaškog naselja Misoča, u Kaknju se 23. maj, dan kada su 1992. godine dobrovoljci iz Kaknja otišli u Misoču, obilježava kao Dan kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92”.

DSC 0680

Svečanim postrojavanjem dobrovoljaca iz perioda 1992. godine, simboličnom predajom raporta, polaganjem cvijeća na spomen-obilježja u Gradskom spomen-parku u Kaknju i spomen-obilježjimau Brezi i Misoči, džuma namazom u Misočkoj džamiji te svečanim ručkom za dobrovoljce, obilježen je ovaj značajan dan za Kakanj ali i općinu Ilijaš.

I druge sredine koje su bile ugrožene agresijom su imale dobrovoljce, ali specifičnost kakanjskih dobrovoljaca ogleda se u činjenici da ratne linije te 1992. godine nisu bile na njihovom kućnom pragu i u njihovom rodnom kraju, ali su oni odlučili dobrovoljno krenuti u odbranu domovine na ratištima koja su bila na teritoriji drugih općina.

“Da će početi rat postao sam svjestan u aprilu 1992. godine, kada su u Ljubnićima postavili barikade, zaustavili naše autobuse i nisu nas htjeli pustiti dalje. Posmatrajući prizore iz autobusa, mogao sam vidjeti da su neprijatelji naoružani i da pucaju u zrak. Jednostavno, odlučio sam da se dobrovoljno prijavim. U Misoči je bilo jako teško, te noći kada smo prvi put došli vidjeli smo strašne prizore, sve je bilo porušeno i zaista je jako teško govoriti o tome. U tim vremenima,kada sam imao 23-24 godine, znam da nikada nisam zaspao duže od dva sata, nikad nisam skinuo čizme…Bili smo hrabri, niti u jednom momentu nijedan borac nije bježao, bili smo jedni uz druge i vjerovali smo jedni drugima. Bila je to neka snaga, ljubav prema domovini i vjera. Svako ko vjeruje, zna da je naša glavna dužnost braniti porodicu i domovinu”, navodi Edin Brkić – jedan od kakanjskih dobrovoljaca.

DSC 0672

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević u svom obraćanju istakao je važnost obilježavanja ovog značajnog datuma, kao i nepohodnost očuvanja kulture sjećanja.

“Ne smijemo zaboraviti Misoču i ono što su dobrovoljci Kaknja i drugih općina učinili da bismo mi uživali slobodu koju imamo danas. Hvala mojim kakanjcima koji su u velikom broju danas ovdje i drago mi je što nećemo dozvoliti da ni ovo mjesto ni druga slična mjesta ostanu zaboravljena. Da oni koji su dali svoje živote ne budu zaboravljeni. Molim vas da prenosite mlađim generacijama o tome šta se desilo na ratištima jer djeca to nažalost ne mogu učiti u školi.  Hvala našim komšijama iz Misoče i Općine Ilijaš koji također ne dozvoljavaju da zaboravimo ove dane”, rekao je načelnik Bajtarević.

Ef. Dženan Mahmutović je izrazio dobrodošlicu kakanjskoj delegaciji.  “Prije svega želim da vas poselamim i poželim dobrodošlicu. Hvala vam što svake godine dolazite i ne date  da se zaborave šehidi, naročito kakanjski dobrovoljci koji su u danima kada se branila naša Misoča odlučili u ime Boga doći i braniti je, naše jetime, odnosno našu domovinu. Neki od njih su položili svoje živote ovdje na  i molimo Allaha da im podari lijepe džennetske nagrade i društvo Poslanika i drugih šehida, a nama da bude poruka da čuvamo sjećanje na njihove žrtve”.

Općinski načelnik Akif Fazlić upućuje zahvalnost svim dobrovoljcima koji su došli pomoći braniocima Misoče im je poslao sljedeću poruku:

“U najtežim vremenima Misoča je bila simbol otpora moćno nauružanom i organiziranom neprijatelju, a istovremeno je predstavljala tračak nade i optimizma za sve patriote Bosne i Hercegovine da se možemo oduprijeti i odbraniti što je na kraju i učinjeno. Danas, na ovom mjestu, koje je bilo ključno za odbranu Ilijaša  i srednje Bosne, ali i  naše domovine, sjećamo se onih koji su nadljudskim naporima, srcem i dušom, išli u borbu i ginuli za njenu slobodu. U toj borbi posebno veliku hrabrost i požrtvovanost pokazali su kakanjski dobrovoljci. Zajedničkim naporima i nadljudskom snagom, Ilijaš je odbranjen, odbranjena je Bosna i Hercegovina. I na kraju, svim kakanjskim dobrovoljcima i građanima Kaknja, grada istinskih patriota, upućujem srdačnu čestitku povodom 23. maja – Dana kakanjskih dobrovoljaca „Breza i Misoča 92“.

DSC 0711

Povezane objave

Back to top button