Obilježen Dan logoraša općine Vogošća

Na području općine Vogošća tokom Odbrambeno – oslobodilačkog rata u BiH, u agresorskim logorima bilo je zarobljeno više od 800, uglavnom Bošnjaka, iz Vogošće, Ilijaša, Hadžića, Nahoreva, Sokoca i drugih mjesta. Kroz logore od kojih su najpoznatiji bili Planjina kuća, Nakina garaža i Bunker prošli su muškaraci, žene, djeca i starije osobe. Polovina ih je ubijena ili odvedena u nepoznato. Polaganjem cvijeća na spomen – obilježje ubijenim logorašima Općine Vogošća danas je održan godišnji skup logoraša Općine Vogošća u znak sjećanja na 400 ubijenih.

Bivši vogošćanski logoraši, među kojima je i Ahmed Hido, današnji dan doživljavaju sa posebnim emocijama. Naviru sjećanja na torture, mučenja i ponižavanja koje oni nikad neće zaboraviti, ali ni oprostiti. Amed kaže da strašne slike kojima su svjedočili ne dopuštaju zaborav i da je neophodno sjećanja prenositi na mlađe generacije.

Na današnjem skupu se obratio i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i rekao da će Općina i ubuduće podržavati rad boračkih udruženja i da će uskoro na području Vogošće biti otvoren muzej sjećanja na dešavanja iz vremena agresije na BiH. Brojne delegacije su odale počast i položila cvijeće na spomeniku ubijenim logorašima, a Memnuna Hadžić i Amila Grbo su pročitale literarne radove na temu Dan logoraša Općine Vogošća.

Izvor: RTV Vogošća

Prethodni članakZavršni radovi na asfaltiranju pristupne staze zgradi preko puta Pošte u Ilijašu
Naredni članakDodijeljene nagrade i diplome pobjednicima Ramazanskog kviza Radio Ilijaša