Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se i kao Dan šehida, dan trajnog sjećanja na hrabre borce koji su svoje živote dali braneći Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

Vjernici, članovi šehidskih porodica, boračkih organizacija te predstavnici javnog i političkog života posjetili su šehidska spomen obilježja u Ilijašu, Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu i Brezi gdje su položili cvijeće i proučili zajedničku Fatihu, Yasin i dovu.  Zbog pandemije korona virusa nije bio upriličen programski sadržaj, ali je uz prigodan način odata počast šehidima i poginulim borcima.

O važnosti obilježavanja ovog veoma bitnog datuma za općinu Ilijaš te čitavu BiH, i čuvanju od zaborava naših šehida govorio je načelnik Akif Fazlić.

„ Ovo je jedan od najvažnijih datuma, datum koji smo ustanovili kao Dan sjećanja  i jako je važno da gajimo instituciju sjećanja na naše šehide i na našu historiju. Nažalost, bošnjački narod je prošao kako povijesničari kažu 12 genocida do devedesetih godina nismo toga puno znali nismo se sjećali ih događaja i hvala Bogu da je ustanovljen datum kao jedan od institucionalnih datuma koji će se vezati kroz  njega i učiti, te na osnovu svega toga graditi naša budućnost. Uz sve ove uslove u kakavim danas obilježavamo  ovaj dan zbog panedmije, okupili smo se i šaljemo tu jednu poruku i zbog toga jako je bitno da bez obzira kakvi  god bili uslovi  za obilježavanje ovih datuma, da ih obilježimo  i da na ovaj način odamo počast našim najboljim sinovima i herojima, ljudima koji su omogućili da mi danas hodamo u slobodnoj, nezavnisnoj i suverenoj državi i  da gradimo svoju budućnost,“ kazao je načelnik Fazlić.

U ime Udruženja porodica šehida i poginulih boraca govorila je  predsjednica Salkuna Salihović o važnosti ovog datuma.

„Kao i svake godine drugi dan Ramazanskog Bajrama po protokolu obilježava se kao Dan šehida. Obaveza svih preživjelih jeste da se sjećaju najboljih bosanskih sinova, cijena slobode i dostojanstva skupo je plaćena. Zaista moramo biti svjesni šta je uradila ova generacija koje se danas sjećamo i kojoj učimo dove. Mi iz ovog danas uzimamo pouku i po ugledu na njih i sami bivamo spremniji na žrtvu, jer njihova  žrtva je zaista nemjerljiva,“ istakla je.

Također, delegacija će obići Spomen česme u Solakovićima i Crnoj Rijeci, i mezaristane u Solunu, Srebrenici i planiran je obilazak mezaristana u Vlasenici, Zaklopači, Bratuncu i Potočarima. Na svim navedenim mezaristanima će se položiti cvijeće i proučiti Fatiha.

Share.

Comments are closed.